Finlands förhandlare ser ljuspunkter efter klimatmötet i Madrid – men oroar sig inför Glasgow


Miljö- och klimatminister Krista Mikkonen (De gröna) säger att det gjordes framsteg i tekniska frågor under klimatmötet i Madrid. Foto: Jonatan Sparv/SPT
FN:s klimatmöte i Madrid drog ut på tiden mer än någonsin förut, trots att innehållet var mest tekniskt, enligt Miljö- och klimatminister Krista Mikkonen (Gröna). Mikkonen och Miljöministeriets förhandlare berättade om resultatet av klimatmötet på måndagen.
— Tyvärr fanns inte viljan att stärka klimatlöftena och det var den största besvikelsen, speciellt för de unga som leder klimatrörelsen. Men också för EU, säger Mikkonen.
— EU har tydligt tagit rollen som klimatledare.
Mikkonen säger ändå att det gjordes framsteg i flera tekniska frågor, trots att en del beslut skjuts upp till klimatkonferensen i Skottland 2020.
Ledarskapsproblem
Finlands chefsförhandlare Outi Honkatukia är missnöjd med ordförandelandet Chiles ledarskap.
— Ordförandelandets sätt att lösa problem var att sätta dem vars åsikter stod så långt ifrån varandra som möjligt i ett rum och be dem komma på en lösning innan de kommer ut. Det ledde ingenvart, säger Honkatukia.
Hon säger ändå att utgångsläget var krångligt. Först meddelade Brasilien att landet inte vill leda mötet och Chile tog över. Sex veckor före mötet inhiberade Chile klimatmötet i huvudstaden Santiago på grund av storskaliga demonstrationer som gäller inrikesfrågor. Nödlösningen blev att hålla mötet i Spanien, med Chile som ordförande.
Oro inför Glasgow
Mötet har offentligt beskrivits som ett misslyckande av miljöorganisationer efter att främst Australien, Brasilien, Indien, Kina, Saudiarabien, Ryssland och USA systematiskt lyckades motarbeta en högre ambitionsnivå. Också FN:s generalsekreterare Antonio Guterres har uttryckt besvikelse.
Honkatukia anser ändå inte att hela mötet var en besvikelse, eftersom det huvudsakliga målet var att klargöra hur Parisavtalet ska tillämpas. Där gjordes också en del framsteg.
— Däremot var det en besvikelse att ett tekniskt möte drog ut med två dagar. Vi får se hur det går med Glasgowmötet som i högsta grad är politiskt.
Enligt Finlands förhandlare är en sak klar: klimatmötet i Glasgow i Skottland nästa år kommer att bli en utmaning. USA är på väg att lämna Parisavtalet och fossilförespråkarna har vind i seglen. Vad Boris Johnsons Storbritannien gör som ordförandeland kan bli avgörande.
— Britternas klimatlinje efter brexit är ett frågetecken. Men britterna har alltid ansett att EU är för stelt så det är möjligt att de vill göra mer när de är fria från EU:s bojor, säger Honkatukia.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.