Finlands enda pilgrimscentrum finns i Åbo domkyrka – ”hellre så här än en nöjespark”

Mellan 9 och 18 varje dag i tre månaders tid är landets första och enda pilgrimscentrum öppet. Det finns i Borgmästarkoret i Åbo domkyrka och är en liten lugn oas – men kan också fungera som ett ställe för pyssel, läsning eller återhämtning.
Åbo stad har varit minst lika aktiv i frågan kring ett pilgrimscentrum som kyrkan, lät Åbostiftets biskop Mari Leppänen förstå vid centrets invigning i går.

– Det kan tyckas paradoxalt att det är Åbo stad som uppmärksammar kyrkan på att vi kunde ha ett pilgrimscentrum i Åbo, men vår kyrka har kanske varit lite trög i att fånga upp vad nutidsmänniskan är intresserad av.
– Folk är intresserade av vandringar. Att vandra är en trend och samtidigt något bestående, säger Leppänen som menar att våra liv samtidigt är vår livslånga hemresa, och där varje etapp vi tar är både en yttre och en inre resa.

Borgmästarkoret är nu inrett till pilgrimscentrum
Leppänen talade vid en liten ceremoni där pilgrimscentret förklarades öppnat. Beskedet om att Åbo domkyrka får ett pilgrimscentrum kom tidigare, och den här sommaren fungerar centret i Borgmästarkoret.
Man vill samtidigt se vilken respons det får. Centret ska bli bestående, men ännu är det inte avgjort om det ska finnas just i detta domkyrkokor eller någon annanstans.
– Domkyrkan är mycket viktig för Åbo stad, säger Åbo stads kontaktchef Antti Kirkkola, och vi är glada att centret kunde skapas i samarbete med domkapitlet, kyrkostyrelsen och med Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighet.
– Det finns de som tycker att Åbo behöver en nöjespark, men det här är bättre, fortsätter Kirkkola. Här förenas mycket av det unika med Åbo, Åbos historia, kulturen, naturen…

Samtidigt är centret en knutpunkt för vandrare som går kortare och längre sträckor, vid centret får man information om vandringsrutter och annat material.
S:t Olofs sjöled som går från Åbo via Pargas, Nagu, Korpo, över Åland och till Trondheim är en av leder som uppmärksammas. Den öppnade sommaren 2019 och är den första vandringsleden i Finland som har fått europeisk certifiering.

Vandringsstavarna är Nagudesign
Nagubon, arkitekten Aaro Söderlund har varit pilgrimsengagerad i decennier. Nu har han designat och skapat en ny produkt för S:t Olofs sjöled. Han har svarvat vandringsstavar som finns till salu i det nya centret.
– Det speciella med de här stavarna är att jag har fått tillstånd från Nidaros, alltså Trondheim, att förse dem med S:t Olofs ledens officiella pilgrimslogo. Den har Jöjje Svahnström laserbränt på stavarna, förklarar Söderlund.
Även projektledaren James Simpson från Pargas stad deltar i pilgrimscentruminvigningen. Han ser fram emot en sommar där vandrarna i skärgården blir fler och fler.
– Det tog riktigt bra fart i fjol sommar, men sen blev coronaläget sämre igen. Nu har vi några grupper inbokade, och till sensommaren blir det mer program. I Skärgårdscentrum Korpoström finns också en utställning om leden.
Pilgrimsprojektet
Pilgrimsprojektet är ett samarbetsprojekt mellan Åbo stad och kyrkan i Finland.
Projektet pågår tre år, 1.1.2020 och 31.12.2022, med syftet att stärka pilgrimsrörelsen i Finland. I övriga nordiska länder finns tiotals pilgrimscenter.
Första fasen i projektet har gått ut på att stöda pilgrimsföreningar och nätverk i Finland, samla in information om olika leder och planera Finlands första pilgrimscentrum.
Centret öppnade tisdagen den 1 juni i Åbo.
Det finns många pilgrimsleder och -vandringar, S:t Olofs sjöled eller St Olav Waterway är den enda med status av europeisk kulturväg.
Mer information om olika leder med mera hittas på pyhinvaellus.fi , även på svenska.

Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.