Förflytta dig till innehållet

Finlands cement görs av utländska sopor – tillverkare i Pargas satsar stort på miljön

Linn Schönberg
Niklas Wetterstein och Tommy Ranta framför fabriken i Pargas.
Fabrikschef Niklas Wetterstein (t.v.) och Tommy Ranta, operativ direktör, är stolta över Finnsementtis miljösatsningar.

Den finländska cementproduktionen hör till de industrier som utsöndrar mest koldioxid i hela landet. Finnsementti, som står för tillverkningen av hela landets cement, försöker nu aktivt få till stånd en ändring då det gäller koldioxidutsläppen.

Den största delen av utsläppen kommer från förbränningen av kalksten, som cementen tillverkas av. En av företagets stora investeringar just nu handlar om att hitta alternativa bränslen till cementproduktionen.

– Vi bränner återvunnet material, till exempel plast och kartong. Tidigare har vi bara bränt avfall från Finland men nu finns det inte längre tillräckligt med inhemskt avfall. Nu har vi börjat importera avfall från bland annat Irland, Polen och Storbritannien, säger Tommy Ranta, Finnsementtis operativa och kommersiella direktör.

Återvunnet avfall i Finnsementtis fabrikLinn Schönberg
Så här ser det återvunna materialet ut när det anländer till Pargas.

Mer hållbart än kalksten

Ungefär hälften av hela landets cement produceras i Pargas. I Pargas anländer soporna till hamnen i stora vita balar, likt höbalar.

Varför avfallet kommer just från Irland, Storbritannien och Polen beror delvis på att de här länderna knappt har några avfallsförbränningsverk, och är därmed tvungna att exportera sina sopor.

– Att importera avfall är mycket mer hållbart än att bara bränna kalksten. För att jämföra så minskar det mycket mer på utsläppen än vad till exempel elbilar gör, så det handlar om stora mängder.

plast som ska bli cementLinn Schönberg
Till exempel kan cement göras med hjälp av gamla hamburgerförpackningar.

Förra veckan var andelen alternativa bränslen inom cementproduktionen i Pargas 97 procent som bäst. Det innebär att endast en liten del av energin i cementtillverkningen består av fossila bränslen.

– Målet är såklart att komma upp till 100 procent. Att upprätthålla en nivå på 100 procent är inte helt lätt, men vi strävar efter att komma så högt upp som möjligt. Varje dag jobbar vi för att vi ska bli lite bättre nästa dag, säger Tommy Ranta.

Trots att cementen görs med hjälp av alternativa bränslen lyckas företaget ändå hålla samma goda kvalitet på sin cement, anser han.

fabrikens ugnLinn Schönberg
Den långa, bruna tuben är fabrikens ugn. Här förbränns materialet.

En ny, hållbar ugn

Att gå in för en större andel alternativa bränslen är bara en av flera stora förändringar som Finnsementti har gjort under de senaste åren. I maj moderniserades hela fabrikens ugnslinje, vilket gjorde att koldioxidutsläppen minskade med cirka tio procent.

– Det kanske inte låter som så mycket, men det är en stor del. Vi räknar med att den här nya investeringen ska minska koldioxidutsläppen med 40 000 ton per år.

Fabriken har också lyckats minska på dammet och bullret som kommer från cementtillverkningen. Det har uppskattats av invånarna i Pargas.

Företaget har redan nya investeringar på gång och fortsätter att arbeta för att minska förbränningen av fossila bränslen.

Finnsementtis fabrik uppifrånLinn Schönberg
Så här ser Finnsementtis Pargasfabrik ut ur ett fågelperspektiv.

Låg efterfrågan på cement

Just nu är det en låg efterfrågan på cement eftersom byggnadsindustrin befinner sig i en svacka. Därför ligger också Finnsementtis försäljning på en låg nivå.

– Vi börjar nå botten nu. Vi följer aktivt med våra kunder och hoppas att läget ska börja bli bättre.

De nya broarna som just nu byggs i Pargas använder sig av en hel del cement, men mängden cement som en bro behöver producerar Finnsementti på en dag. Det måste alltså byggas mer för att försäljningen ska bli bättre.

Två formuleringar korrigerades i artikeln klockan 12.54.

Dela artikeln

En kommentar: “Finlands cement görs av utländska sopor – tillverkare i Pargas satsar stort på miljön

  1. Clas Henriksson skrev

    Koldioxid frigörs ju alltid då kalkstenen, kalciumkarbonat upphettas , det kan väl knappast gå att påverka .Det intressanta i sammanhanget vore väl att få veta hur stor del av det totala utsläppet av koldioxid som härrör från bränslet, som till största delen nu antas vara förnybar energi .

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter