Förflytta dig till innehållet

Finlands äldsta strumpor har hittats i S:t Karins – härstammar från sekelskiftet 1100–1200-talet

Sue Salminen

Sue Salminen

Det här är vad som finns kvar av de röda strumporna som hittades på en kvinna som begravts vid sekelskiftet 1100-1200-talet. Foto: Sue Salminen


Resterna av ett par röda strumpor som hittades i en grav i Ravattula i S:t Karins har visat sig vara de äldsta strumporna som har hittats i Finland.
Strumporna fanns på liket av en cirka 160–165 meter lång kvinna som var begravd i en träkista i närheten av Ravattula kyrka.
Genom laboratorieprover har man kunnat fastställa att strumporna härstammar från sekelskiftet 1100–1200-talet.
Fyndet är unikt i Finland. Det är sällsynt att det överhuvudtaget hittas tygrester i gravar från järnåldern och något liknande har aldrig påträffats, säger Åbo universitet i ett pressmeddelande.
Den närmaste motsvarigheten till fyndet i S:t Karins har gjorts i medeltida gravar i Mellaneuropa.

Så här har strumpan suttit på kvinnans smalben. Den helröda delen visar den bit som man hittade. Foto: Maikki Kairisto


Tygstyckena var färgade med färgväxten krapp vars rötter ger en rödaktig färg som på den tiden var både sällsynt och dyrt i Finland, säger chefen för utgrävningarna, arkeolog Juha Ruohonen vid Åbo universitet.
– Det tyder på att man har tagit intryck av det tidiga modet i Mellaneuropa. Liket var klätt i en yllekjol vilket skiljer sig markant från tidigare fynd från järnåldern.
Utgrävningarna är en del av studierna inom arkeologi vid Åbo universitet.
De naturvetenskapliga analyserna har finansierats av Alfred Kordelin-stiftelsen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter