Förflytta dig till innehållet

Finlands äldsta stadspark finns i Åbo – gömmer nästan tusen år av historia

Originalbild: Lauri Honkamäki/Åbo museicentral
Dans i Kuppisparken år 1906.
Dans på Snellmansfesten i Kuppis år 1906. Här firas hans 100-årsdag.

Finlands äldsta stadspark, alltså Kuppisparkens historia sträcker sig nästan tusen år bakåt i tiden. Enligt sägen döpte Biskop Henrik folk till kristna vid Kuppis brunn under sitt första korståg till Finland år 1155.

Den tydliga historien börjar på 1500-talet. Ännu var området inte en riktig park, men verksamhet fanns här ändå. Det ordnades ofta marknader, och man hade även hästar och sålde dem här. Under den här tiden var det även vanligt att det ordnades turneringar och sommarfester i Kuppis.

På 1600-talet grundades Kungliga Akademien i Åbo, Finlands första universitet. Redan då var det vanligt att studerande samlades i Åbos vackra parker, och i Kuppisparken firades Floradagen traditionsenligt för att välkomna våren.

brunnspaviljongen i kuppisparkenOriginalbild: Åbo museicentral
Brunnspaviljongen i Kuppisparken. Byggnaden tillhörde tidigare brunnshuset som förstördes i en bombattack under vinterkriget.

Alla vägar leder till brunnen

En stor del av Kuppis historia anknyter till den gula brunnen som än i dag står i parken. Under 1680-talet började man nämligen använda brunnen som en hälsobrunn.

Med vatten från brunnen behandlades patienter som led av till exempel spetälska, pest och kolera. Senare visade undersökningar att vattnet även var effektivt mot reumatism och olika febersjukdomar.

Nästan ett sekel senare öppnades ett hälsobad med vatten från brunnen. Badet lockade till sig mycket folk. Här kunde man ta del av så kallad vattenterapi genom att dricka brunnsvattnet, eller bada och duscha i det. Hälsobadet erbjöd även ångbastu och lerbad.

Brunnen var hela Åbos vattenkälla, och det var härifrån som största delen av Åboborna fick sitt dricksvatten.

Under samma tid började en del av Kuppisområdet användas som en avrättningsplats. Under 1700-talet var nämligen dödsstraff fortfarande relativt vanligt. Till dödsstraff dömdes mördare, men också tjuvar.

Hälsobadet i KuppisparkenOriginalbild: J. Reinberg/Turun Museokeskus
Så här såg hälsobadet ut. På den vänstra kanten är brunnspaviljongen. Bilden är skapad genom litografi på 1850-talet.

Populär nöjesplats

Själva Kuppisparken grundades år 1820 för att gästerna på hälsobadet skulle ha någonstans att promenera. 65 år senare brann ändå hälsobadet ner och verksamheten tog slut.

Det enda som blev kvar var den gula, åttahörniga brunnspaviljongen som fortfarande finns kvar i Kuppisparken och är ett historiskt landmärke.

Redan tidigare hade Kuppisparken blivit en populär nöjesplats. Dagligen ordnades dans och regelbundet även cirkus- och djurkampsuppvisningar. Samtidigt grundades trädgårdsskolan i Kuppis, vars elever hade i uppgift att sköta om parken.

Skolan låg belägen där äventyrsparken är i dag, och en del av de gamla skolbyggnaderna används fortfarande i äventyrsparken.

Gammal bild av KuppisparkenOriginalbild: Åbo museicentral
Gammal bild av Kuppisparken. När bilden är tagen är oklart.

Äldst blev störst

I slutet av 1800-talet inleddes arbetet för att utvidga parken. Hittills hade den endast bestått av den nordostliga delen av parken, hälsobadet och skolans område.

Då byggdes en idrottsplan och en lekpark i anslutning till parken, och man planterade träd och buskar på området. I början av 1900-talet blev även fågeldammarna och utomhusbadet färdiga.

Utomhusbadet byggdes för att återuppliva traditionen med hälsobadet. Det gör även utomhusbadet till det äldsta i Finland.

Den över tvåhundra år gamla stadsparken är numera även Finlands största stadspark.

Korrigering 4.8 kl 10.08 Turku Akatemia ändrat till Kungliga Akademien i Åbo.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter