Finländarnas inställning till invandring har blivit positivare – hemorten påverkar inställningen

Fler finländare än tidigare är nu beredda på att ta emot utländsk arbetskraft, studerande, flyktingar och asylsökande, visar en undersökning som Kommunbranschens utvecklingsstiftelse Kaks har utfört.
Resultaten jämförs med februari 2019.
Undersökningen visar att hemorten påverkar inställningen till invandring. De som bor i huvudstadsregionen eller i andra städer har i genomsnitt en positivare attityd till invandring.
Dessutom påverkar utbildningsgraden och yrkesstatus. Högutbildade har en positivare inställning till invandring. Lågutbildade och arbetslösa har i genomsnitt en mer negativ inställning.
Partitillhörighet påverkar också inställningen. De som stöder De Gröna är mest beredda på att öka all slags migration till den egna hemorten.
Sannfinländarnas anhängare skulle i sin tur minska invandringen.
Plock ur undersökningen
Majoriteten av finländarna är beredda på att ta emot fler arbetstagare än tidigare från andra EU-länder.
Över två av fem finländare är villiga att ta emot fler studerande från utlandet. Endast en liten del av finländarna skulle vilja ta emot färre studerande och arbetstagare från EU-länder.
Två av fem finländare vill gärna att fler arbetstagare från länder utanför EU flyttar till den egna hemorten. Nästan trettio procent av befolkningen vill hålla arbetskraftsinvandringen på nuvarande nivå. En av fyra vill minska på arbetskraftsinvandringen.
Finländarna är mest negativa mot flyktingar och asylsökande. Två av fem finländare är villiga att minska det nuvarande antalet flyktingar och asylsökande. Endast en av fyra är beredda att ta emot fler personer ur den berörda gruppen.
Källa: Kommunbranschens utvecklingsstiftelse Kaks
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.