Förflytta dig till innehållet

Finländarna vill inte att kommunerna tar på sig fler uppgifter – attityderna har knappt förändrats på fyra år

Lukas Söderqvist
ingång till idrottshall
Två av fem finländare är beredda att satsa på upprustningar av idrottsanläggningarna.

Tjänstemän, företagare, pensionärer, högutbildade och personer i medelklassen anser oftare än genomsnittet att kommunerna inte bör åta sig nya uppgifter, utan att verksamheten i början bör effektiviseras.

Enligt undersökningen är detta en åsikt som anhängare till Sannfinländarna, Samlingspartiet och Centern har i högre grad än genomsnittet.

Det visar en undersökning som har utförts av Kommunala utvecklingsstiftelsen.

15 procent anser att nya uppgifter kan tas i stället för de uppgifter som slopas, medan 26 procent är osäkra. Medborgaropinionen har inte förändrats mycket lite, sedan den senaste undersökningen som gjordes för fyra år sedan.

Majoriteten, eller 54 procent, av medborgarna anser att kommunerna på eget initiativ bör öka sitt ansvar för främjandet av sysselsättningen. 53 procent anser att kommunerna bör öka ansvaret för tekniska tjänster och miljöåtgärder.

Enligt Kommunala utvecklingsstiftelsen kan man utifrån dessa resultat dra slutsatsen att ansvaret inom vissa uppgiftsområden kan utökas i framtiden.

Två av fem finländare skulle vara beredda att ställa ytterligare krav på kommunerna när det gäller boendeservice och nästan två av fem skulle vara redo att öka åtgärderna för att utveckla idrottsanläggningarna.

De resultat som nu presenteras liknar resultaten från en motsvarande undersökning som gjordes 2017. Den största skillnaden är att fler vill satsa på att förbättra idrottsanläggningarna och idrottspotentialen i framtiden.

Sammanlagt 1 027 intervjuer genomfördes i undersökningen. De som svarat representerar befolkningen i Finland, med undantag för Åland, som fyllt 18-79 år. Felmarginalen i undersökningsresultaten är som störst knappt tre procentenheter, enligt Kommunala utvecklingsstiftelsen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter