Förflytta dig till innehållet

Finländarna har haft färre psykiska problem än andra under pandemin enligt internationell jämförelse

Pandemin har gett upphov till en rad psykiska problem, som till exempel ångest, depression och post-traumatisk stress. Finländarna som deltagit i en internationell jämförelse mellan elva länder har ändå klarat sig lindrigare undan än de andra.

— Det var överraskande att finländarna uppgav sig ha haft färre psykiska symtom, säger Tella Lantta, forskare vid Åbo universitet, till SPT.

Nästan hälften (49 procent) av alla som deltog i undersökningen hade haft psykiska problem någon gång, medan 17 procent hade fått nya psykiska symtom som en följd av pandemin. Motsvarande siffror bland finländarna var 42 procent och 11 procent.

Har finländarna färre psykiska problem överlag?

— I Finland är psykiska problem något av en folksjukdom och till exempel depression är vanligt. Urvalet var inte tillräckligt stort i den här undersökningen för att kunna säga någonting om utgångsläget.

Då det gäller måendet under pandemin listar Lantta några förklaringar till varför finländarna klarat sig lindrigare undan.

— Vissa länder har haft verkligt tunga restriktioner och de sticker ut i resultaten, till exempel Indien och Tjeckien som stängt ner samhället totalt.

Enligt Lantta kan det också ha påverkat den psykiska hälsan om frågor om begränsningarna har varit starkt politiskt laddade. I Finland är däremot tilliten till beslutsfattarna hög, medan begränsningarna inte har varit lika plötsliga eller extrema.

— Vi ser ett samband mellan den psykiska hälsan och tilltron till att vi får vård om vi blir sjuka.

Enligt undersökningen har personer som arbetar inom vården haft färre psykiska problem än den övriga befolkningen. Lantta säger att det var ett överraskande resultat, men att en förklaring kan vara att de redan i sitt vanliga arbete utsätts för tragiska situationer och bygger upp en förmåga att hantera det.

— De var också mindre rädda för att bli smittade, vilket kan hänga ihop med att de har mer kunskap om till exempel hur man skyddar sig.

Erik Sandström/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter