Förflytta dig till innehållet

Finländare vill sy sina egna munskydd – "Mönstrade munskydd ger färg åt coronavardagen"

Tyger i olika färger .

I tygaffärer kan kunder nu också köpa färdigsydda munskydd ifall man själv inte vill eller kan sy. Foto: Sofia Westerholm/SPT


Allt fler finländare vill bära munskydd utomhus, trots att ingen allmän uppmaning om det råder i Finland.

Detta märks bland annat i en tygaffär i Vasa och en i Helsingfors, där efterfrågan på tyg som passar för hemgjorda munskydd har ökat.
Och varför nöja sig med ett blågrönt trist skydd som får de flesta att rikta tankarna mot sjukhus och vårdinrättningar, är en fråga allt fler finländare nu verkar fråga sig.
— Vi ser ingen minskning alls i vår försäljning trots coronaepidemin. Kunder kommer i en ständig ström och då man frågar vad för slags tyg de söker så blir svaret ofta att de ska sy munskydd, säger Heidi Huttunen, biträdande butikschef vid Eurokangas i Helsingfors centrum.
— Innan epidemin var det käpphästar som folk skulle sy. Nu blir svaret munskydd.
Under de 30 år som Tea Jousmäki arbetat inom tygbranschen har aldrig en kund stigit in i hennes affär Willa Wasa i Vasa för att köpa tyg till munskydd. Under den senaste tiden har situationen förändrats även där, och nu finns det i affären både färdigsydda munskydd och anvisningar om hur man själv tryggt syr ett munskydd.
Från Institutet för hälsa och välfärds (THL) håll understryks att munskydden av tyg inte är ett andningsskydd. Munskydden är till för att skydda andra ifall man själv bär på smitta. De skyddar därmed inte användaren från att smittas av coronaviruset.

Nytt kreativitetstänk i coronatider

För att förenkla handarbetet för de kunder som känner sig mer ovana med att sy, har Eurokangas redan en tid sålt färdigklippta tygbitar enligt måtten för ett munskydd.
— Vi säljer olika lakanstyg och bomullstyg som maskerna kan tillverkas av. Lakanstyget tål högre tvättemperaturer och är på så vis bättre, men många väljer ändå hellre bomullstyget som kan fås i granna färger och mönster, säger Huttunen.

Kvinna bland tyger.

Heidi Huttunen, biträdande butikschef vid Eurokangas i Helsingfors centrum, säger att de flesta kunder som ska sy egna munskydd vill ha granna och mönstrade tyger. Foto: Sofia Westerholm/SPT


Dessutom har affären nyligen också börjat sälja färdigsydda munskydd för dem som själva inte kan eller vill sy.
Jousmäki rekommenderar i sin tur ett aningen dyrare, men tåligare bomullstyg som är förbehandlat för att hålla höga tvättemperaturer.
— Tyget kan tvättas i upp till 90 grader och därför rekommenderar jag det till alla kunder som kommer och frågar efter tyg för munskydd, säger Jousmäki.
Huttunen konstaterar att coronaepidemin lett till många nya kreativa idéer, och hemgjorda munskydd hör definitivt till dem. Hon berättar om en kund som visade upp en bild på sina valborgsmunskydd. Valborgsmiddagens vackra servetter hade i år blivit utbytta mot vackra, mönstrade munskydd.
— Det var ett litet sällskap som firade valborg ihop utomhus och de hade alla sytt sig varsitt munskydd i olika Marimekko-tyger. Jag tror inte någon under tidigare år har förberett sig så inför valborgsfirandet, säger Huttunen.

Ingen fröjd att bära munskydd

En av alla de finländare som skapat sig egna, personliga munskydd är Sirpa Ekblom.
— De hemgjorda mönstrade munskydden ger färg åt coronavardagen och vardagen i allmänhet, säger hon.
De granna munskydden sparas ändå för hemmabruk, och ute bland allmänheten väljer hon att använda munskydd köpta på apoteket.
— Det känns som att munskydden från apoteket är en tydligare signal till omgivningen att man önskar att de ska hålla avstånd.

Två kvinnor på en bänk. Den ena bär munskydd.

Kitte Brück och Sirpa Ekblom ser framemot den dagen då munskydden igen i första hand riktar tankarna mot sjukhus och vårdinrättningar. Foto: Sofia Westerholm/SPT


Men att bära ett munskydd – vare sig det är grant eller inte – är ändå ingen fröjd.
— Då man bär munskyddet korrekt så att det täcker både mun och näsa så är glasögonen i vägen.
Dessutom säger Ekblom att det är tungt att prata bakom ett munskydd. Hon ser framemot den dagen då munskydden igen i första hand riktar ens tankar mot sjukhus och vårdinrättningar.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter