Finländare tillbringar allt mer tid på sommarstugan – Bergqvist: Ju mer samhället urbaniseras, desto viktigare blir fritidsbostäderna

Enligt Stugbarometern 2021 antas att uppemot 40 procent av fritidsbostäderna kommer att användas mycket eller i någon mån mer än tidigare under de kommande tre åren. Detta och mycket annat framgår av resultaten i undersökningen Stugbarometern 2021.
Resultaten visar att antalet dygn som tillbringas i fritidsbostaden har ökat betydligt. Enligt stugbarometern 2016 var antalet tillbringade dygn 79, medan de nyaste resultaten visar att antalet i genomsnitt är 103.
— Stugboende förstärker landsortskommunernas livskraft. Det här visar att landsbygden har en attraktionskraft, säger jord- och skogsbruksminister Jari Leppä under pressträffen.
Distansarbete ökar fritidsboendet
Under det senaste året har distansarbete ökat i Finland. Många arbetar därför från sin fritidsbostad. År 2016 arbetade 7 procent av de som hade möjlighet på distans. I dagsläget har detta ökat till 43 procent. Cirka två tredjedelar av de distansarbetande personerna säger sig vara villiga att jobba ännu mer på distans.
— Pandemisituationen har gjort att det för många är möjligt att distansarbeta året runt, på vilken plats som helst, säger Leppä.
Enligt Stugbarometern är fritidsbostäderna just nu i relativt gott skick och utrustningsnivån har förbättrats under de senaste åren. Detta tyder, enligt undersökningen, på att folk tänker tillbringa allt mer tid i sina fritidsbostäder i framtiden. Under de 12 senaste månaderna har hushållen i snitt använt cirka 3 500 euro på varor och tjänster för att bygga eller renovera sina fritidsbostäder.
— Man kan se stora och intressanta trender i Stugbarometern, bland annat att folk nu har börjat se sommarstugan som en plats att arbeta på, säger Sandra Bergqvist (SFP), ordförande i statsrådets skärgårdsdelegation.
Fritidsbostäder ofta i annan kommun
Ungefär två tredjedelar av sommarstugorna i privat ägo ägs av personer som är fast bosatta i andra kommuner än fritidsbostaden.
De längsta resorna till sommarstugorna görs från Nyland, där resan i genomsnitt är 167 kilometer. Ser man över hela landet ligger genomsnittet på 92 kilometer. I snitt är avståndet från sommarstugan till närbutiken drygt 13 kilometer.
— Ju mer samhället urbaniseras, desto viktigare blir fritidsbostäderna. Tidigare tänkte man kanske att man måste välja någondera, nu har det för många övergått till att i stället bli både och. Många vill nu för tiden ha en stadslägenhet och ett fullvärdigt hem någon annanstans, säger Bergqvist.
Rico Liljedahl/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.