Förflytta dig till innehållet

Finländare lägger mycket pengar på mediciner som förblir oanvända – Åboprovisor förvånad över summan

Oliver Heikkinen
Provisor Kim Widell säger att folk brukar lämna in en större mängd läkemedel på en gång.

Varje år lämnar finländare in en betydande mängd oanvända läkemedel. Enligt en färsk undersökning av Östra Finlands universitet uppgår värdet på alla de återlämnade läkemedlen till 81 miljoner euro.

Av denna summa står FPA för 43 miljoner, vilket betyder att oanvända läkemedel utgör en stor kostnad för samhället. Förutom det ekonomiska belastar läkemedelsavfallet också miljön.

På Hansatorgets apotek i Åbo har provisor Kim Widell inte märkt av att folk skulle lämna tillbaka mer läkemedel än tidigare.

– Jag blev lite överraskad att det handlade om så stora summor, det hade jag inte riktigt tänkt mig, säger han.

Folk är duktiga på att sortera

Widell berättar att apoteket har ett avfallskärl som töms ungefär en gång i månaden. Kärlet töms i samarbete med Åbo stad, och avfallet skickas vidare till Fortums avfallshanteringscentral i Riihimäki.

Enligt Widell har man inte haft ett behov av att skaffa ett nytt kärl till apoteket.

– Mediciner returneras lite då och då. Oftast finns det en förklaring till det. Det kan till exempel komma anhöriga som hämtar hit läkemedel från någon som har dött. Då brukar det komma mycket på en gång. Då och då märker man också att folk har städat sina medicinskåp, säger han.

Oliver Heikkinen
Åbobon Kim Widell arbetar som provisor på Hansatorgets apotek.

Widell betonar vikten av att skilja åt cytostatika, jod samt nålar och sprutor när man sorterar läkemedel.

– Kunderna har blivit duktiga på att sortera, vilket är positivt. Folk har också blivit bättre på att ta bort det onödiga pappemballaget och doseringsanvisningarna runt förpackningen innan de hämtar läkemedlen hit.

Finlands Apotekareförbund har föreslagit att en ny medicinering skulle inledas med en mindre läkemedelsförpackning.

Detta skulle ändå kräva att läkemedelsbolag ansöker om att mindre läkemedelsförpackningar blir ersättningsgilla.

– Det är problematiskt. Å ena sidan borde man undvika att köpa onödigt, men å andra sidan blir det ofta dyrare med mindre förpackningar.

Enligt Widell kan den absurda situationen bero på att konkurrensen är kraftigare bland större förpackningar, vilket pressar ner prisen.

Värkmediciner blir lätt gamla

I undersökningen frågade man folk varför de hade återlämnat läkemedel. De vanligaste orsakerna var att bäst före-datumet gått ut eller att symtomen försvunnit. Också förpackningarnas storlek och byte av läkemedel nämndes som orsaker.

Till antal återlämnades värkmediciner som innehöll paracetamol mest. De vanligaste återlämnade läkemedlen var olika nervmediciner, mediciner för sjukdomar i matsmältningsorganen och ämnesomsättningen samt mediciner för sjukdomar i stöd- och rörelseorganen.

– De finns få företag på marknaden som säljer paracetamol. Ofta skrivs det också ut i förpackningar på 100 tabletter. Där skulle man ju kunna tänka om. Paracetamol lämpar sig också för många åldringar, och därifrån kommer en stor del av returen.

I dagens läge håller värkmediciner i två till tre år. Trots det hinner de ofta bli gamla.

– För värkmediciner kan behovet ofta vara kort, och därför blir de och stå i skåpet, säger Widell.

FPA har en årssjälvrisk för läkemedel. Om man överstiger takbeloppet, får man rätt till en tilläggsersättning.

Detta kan enligt undersökningen leda till att folk köper läkemedel som de inte behöver. Också Widell är på samma spår.

– Det lockar människor att ta mediciner när de redan har betalat en hel del under året. Där finns också en fara för att mediciner samlas upp som det inte finns behov för, säger han.

Viktigt att föra gamla mediciner till apotek

Läkemedel klassas som farligt avfall eftersom de även i små halter kan vara skadliga för människor, djur och omgivningen. Därför ska oanvända läkemedel alltid föras till ett apotek.

Oliver Heikkinen
Värkmediciner säljs i rätt stora förpackningar, och därför hinner de ofta bli gamla.

Det sämsta alternativet är att hälla medicinerna i avloppet i och med att de då kan rinna ut i vattendrag och på åkrar.

Innan man kastar läkemedlen i apotekens avfallskärl ska man ta bort ytterförpackningarna och sätta medicinerna i en genomskinlig påse. Flytande läkemedel kan kastas i den ursprungliga förpackningen.

Läkemedel som innehåller jod, febertermometrar med kvicksilver samt sprutor och nålar ska man lämna till apotekspersonalen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter