Förflytta dig till innehållet

Finland stoppar användningen av Astra Zeneca – ”försiktighetsåtgärd så länge eventuella bieffekter utreds”

Lauri Heikkinen/Statsrådets kansli
En man och en kvinna med munskydd.
Institutet för hälsa och välfärds överläkare Taneli Puumalainen säger att Finland valt att ta det säkra före det osäkra och därför pausas användningen av Astra Zenecas vaccin. Arkivbild.

Finland har beslutat att som en försiktighetsåtgärd stoppa användningen av Astra Zenecas coronavaccin i åtminstone en vecka.

Eventuella bieffekter kring vaccinet ska utredas efter att två personer i Finland fått ovanliga blodproppar i hjärnan, meddelade hälsomyndigheterna under en presskonferens på fredagen.

Institutet för hälsa och välfärd och Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet (Fimea) betonar ändå att det inte finns några bekräftade uppgifter om att vaccinen har en koppling till blodpropparna.

— Som en försiktighetsåtgärd har vi beslutat att stoppa användningen under nästa vecka. Under veckan ska vi bedöma läget och utreda det eventuella orsakssambandet, säger Institutet för hälsa och välfärds överläkare Taneli Puumalainen.

— Vi utreder saken så fort som möjligt men för tillfället uppskattar vi att vaccineringen med Astra Zenecas vaccin tidigast kan börja igen måndag den 29 mars.

Puumalainen lovar att institutet och Fimea under nästa vecka aktivt kommer att informera om hur utredningen fortskrider.

Fortsatta utredningar även på europeisk nivå

I torsdags meddelade Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) att det inte finns någon allmän risk för att få blodpropp efter vaccinering med Astra Zeneca och att fördelarna med vaccinet är större än nackdelarna.

Liisa Näveri, sektionschef för enheten för läkemedelssäkerhet vid Fimea, säger att undersökningar i Finland har bekräftat detsamma.

Näveri säger att EMA:s undersökning ändå fortsätter eftersom man ännu inte klarlagt om det kan finnas en koppling mellan vaccinet och väldigt sällsynta fall av koagulationsstörningar. De två rapporterade fallen i Finland kan eventuellt ha koppling till dessa koagulationsstörningar, men frågan utreds fortfarande.

Långvarig huvudvärk och blåmärken kan vara symtom

Puumalainen beskriver situationen som väldigt beklaglig, men samtidigt anser han inte att de som redan fått Astra Zenecas vaccin ska bli väldigt oroliga.

Sammanlagt har omkring 140 000 personer i Finland vaccinerats med Astra Zenecas vaccin och nu har två fall av blodpropp i hjärnan bekräftats, och fortfarande är det oklart om de fallen har en koppling med vaccineringen.

— Jag skulle inte vara väldigt orolig över den här eventuella och lilla risken. Men om några allvarliga symtom dyker upp efter vaccinering så bör man genast kontakta hälsovården, säger Puumalainen.

Eventuella symtom på koagulationsstörningar är enligt Puumalainen långvarig huvudvärk som förvärras, blödningar eller blåmärken.

Institutet bedömer att pausen inte ska påverka Finlands vaccineringstakt nämnvärt, åtminstone inte om den som planerat stannar vid en vecka. Vaccineringen med såväl Pfizers och Biontechs samt Modernas vaccin fortsätter som normalt i Finland. Det mest använda vaccinet i Finland är Pfizers och Biontechs.

Det är ännu oklart hur man ska gå till väga med alla de personer som har bokat tid för att få Astra Zenecas vaccin under nästa vecka.

— Det här har varit ett av våra stora orosmoment. Folk har vaccinationstider bokade, och dessa måste man nu diskutera på nytt med hälsovården. I den mån som andra tillverkares vaccin finns till hands så strävar man säkert efter att ändå kunna ge vaccin, men faktum är att en del vaccinationstider också måste avbokas, säger Puumalainen.

Han säger att målet är att hälsovården ska meddela de personer som berörs ifall deras vaccinationstid avbokas, flyttas eller om vaccintillverkaren byts ut.

— Folk måste antagligen också själva, åtminstone under måndag och tisdag, vara i kontakt med hälsovården och utreda frågan. Det här beslutet har fattats endast för några timmar sedan.

Sofia Westerholm/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter