Förflytta dig till innehållet

Finland sällas till Ungerns läger: "Ett Finland som i år minns vårt eget inbördeskrig för 100 år sedan. Men som skickar tillbaka asylsökande till länder som härjas av inre stridigheter."

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.


En fransk domstol har beslutat att inte skicka tillbaka en irakisk asylsökande till Finland i enlighet med Dublinförordningen (se HBL 30.1). Domstolen motiverar beslutet med det dåliga säkerhetsläget i Bagdad och att det finns stor risk att irakern skickas tillbaka dit om hen överlämnas till Finland.
Högsta förvaltningsdomstolen i Finland stoppade år 2016 tillfälligt alla avvisningar till Ungern med hänvisning till de dåliga förhållandena för asylsökande där.
Nu har Finland förpassats till Ungerns läger, när ett annat land bedömt att principen om att skicka tillbaka en asylsökande till det EU-land där hen först ansökt om asyl inte kan gälla i Finlands fall.
Röster som varit kritiska till Finlands asylpolitik har framfört att Finlands anseende internationellt tar skada av den stränga linjen.
Jag ogillar när detta argument får för stor tyngd, för skälet till att följa konventionen om mänskliga rättigheter kan inte vara om landets rykte är i fara eller inte.
Men med det sagt är det ändå delikat att en fransk domstol har bedömd att det skulle bryta mot Europeiska människorättskonventionen att sända den asylsökande tillbaka till Finland.
Det franska domstolsbeslutet innebär att rättsväsendet i ett annat EU-land bedömer att Finland bryter mot paragrafen att ingen får utsättas för tortyr eller omänsklig behandling, i och med att Finland avvisar så många asylsökande till Irak.
Att Finland avvisar en mycket större andel av asylsökande från Irak än andra EU-länder är ingen nyhet. Domstolsbeslutet kommer endast son en liten påminnelse om läget i Finland.
Ett Finland som i år minns vårt eget inbördeskrig för 100 år sedan. Men som skickar tillbaka asylsökande till länder som härjas av inre stridigheter.
Men att kunna se människor från krigsdrabbade länder som människor på samma sätt som infödda finländare har visat sig vara svårt. Historiska referenser till vad finländare har genomlidit i form av krig och flyktingskap, för att skapa medkännande för dagens hjälpbehövande, har inte hittills bitit.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter