Förflytta dig till innehållet

Finland måste bli bättre på att sysselsätta den äldre befolkningen – ligger i lä i nordisk jämförelse

Tankesmedjan Agenda publicerade på onsdagen sin rapport "Alla orkar, alla vill … ?" som tar upp hur det är att åldras på arbetet och vad vi kan vänta oss av framtiden. På bilden: medskribenten Nora Rosendahl, justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) Marcus Harold som kommenterat rapporten.

— Vår befolkning blir äldre. Vi behöver satsa på att vi ska orka jobba. I framtiden kommer Finland behöva både sina yngre och äldre. Vi måste börja fundera på vad vi kan göra bättre än i dag.

Det säger justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) på onsdagen då Tankesmedjan Agenda presenterade sin färska rapport om hur det är att åldras på jobbet, både i nutid och hur det kan komma att se ut i framtiden.

Med tanke på sysselsättningen av den åldrande befolkningen ligger Finland i lä i nordisk jämförelse. Det är enligt Henriksson en av orsakerna till att regeringen gett arbetsmarknadsparterna i uppdrag att inom november komma med ett förslag på hur vi kan förbättra den äldre befolkningens ställning på arbetsmarknaden.

— Jag väntar som på solens uppgång på att de ska komma med sina konkreta förslag, säger hon.

Äldre upplever sig oprioriterade

Enligt Anna K. Forsman, docent och doktor i folkhälsovetenskaper, och Johanna Nordmyr, doktor i hälsovetenskaper, som varit med och tagit fram rapporten, kommer drygt 70 procent av nordiska kommuner uppvisa en minskning i storlek på den arbetsföra befolkningen.

— I en studie har man utforskat hur arbetsgivares prioriteringar av arbetstagarna upplevs. Finland kom högst upp på listan bland länder där personer i åldern 50-64 upplever att de yngre arbetstagarna prioriteras på ett helt annat sätt, säger Nordmyr.

Nordmyr säger att det finns skäl att fundera på vad man gör rätt i till exempel Norge som å sin tur hamnar mycket längre ner på den listan.

Just nu diskuteras den så kallade pensionsslussens fortsatta existens inom regeringen. Systemet går ut på att en person som är utan arbete under en längre tid och som har nära till pensionen kan få arbetslöshetsdagpenning ända tills man går i pension.

Henriksson tror att systemet kan ha bidragit till att vi i Finland inte når upp till de övriga nordiska ländernas nivå. Det har gjort det attraktivt för företagen att minska på sin personal genom att äldre pensioneras.

— Systemet har förstås sina fördelar om man känner sig trött eller har andra svårigheter att klara sig på arbetsmarknaden. Men det har tyvärr också varit ett diskriminerande system, säger hon.

Strukturella skillnader

Bland danskar i åldern 50-69 som mottar en typ av pension men fortsätter att jobba, gör 80 procent det av andra orsaker än rent ekonomiska. Motivet kan till exempel vara hög arbetstillfredsställelse. I Finland uppger 40 procent samma sak.

— I Sverige är motsvarande siffra 60 procent och i Norge 75 procent, säger Nordmyr.

Hälsovetarna Johanna Nordmyr och Anna K. Forsman säger att vi behöver mer hälsofrämjande insatser i arbetslivet för att vi ska orka och vilja jobba längre än vad vi gör nu. Arkivbild. Foto: Henri Forss

Nordmyr säger att det är svårt att bena ut exakt vilka orsaker som ligger bakom ländernas olikheter.

— Det är en stor fråga som bland annat handlar om attityder, politik, strukturella skillnader och så vidare, säger hon.

För en 15-årig person i EU är det beräknade antalet år i arbetslivet i medeltal 35,9 år. I Finland är medeltalet däremot högre, 38,9 år, men återigen ligger vi i lä jämfört med våra nordiska grannländer. I Sverige har man det högst förväntade längden på 42 år. I Danmark är den 40 och i Norge 39,8 år.

— Här kunde vi lära av oss av varandra kring frågor som rör förlängda arbetsliv och relaterade stödjande faktorer, säger Forsman.

Hälsofrämjande insatser

Nordmyr och Forsman vill betona vikten av hälsofrämjande insatser kopplat till arbetet, vilket inte endast inbegriper den fysiska arbetsplatsen.

— På så sätt både kan och vill man jobba längre. Det handlar om att som blivande pensionär få göra egna val, känna sig motiverad att finnas kvar i arbetslivet och bidra till samhället, säger Forsman.

I rapporten har de tagit fasta på att arbetet och arbetsplatsen har förändrats ur ett historiskt perspektiv. De betonar också att vi måste agera proaktivt då det gäller att stödja vår arbetshälsa och därmed behöva satsa mindre på rehabiliterande insatser.

Nordmyr och Forsman anser att man kunde satsa ännu mer på att se äldre arbetstagare som resurser i arbetslivet och att på olika sätt stödja deras motivation att fortsätta bidra till samhället genom förlängt yrkesliv. Enligt forskarna behöver det finnas en balans mellan krav, belastning, resurser och motivation.

— Det ger positiva effekter för den äldre arbetstagaren men också för organisationen, säger Forsman.

I rapporten konstaterar Forsman och Nordmyr att man behöver se till individen, men också till organisatoriska aspekter såsom ledarskap för att kunna främja arbetshälsan.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter