Förflytta dig till innehållet

Finland har nu bättre vaccinläge än genomsnittet i EU – Pargas ökar med nästan en procent

Alexandra Granberg
ett munskydd hänger över ett cykelstyre
Munskyddsrekommendationen luckras upp, och medborgarna ges större ansvar att själva bedöma när skyddet behövs.

Finland har nu gått förbi EU-snittet för hur många invånare över 18 år som har fått två doser: 73,4 procent jämfört med 72,7 procent enligt senaste jämförelsen.

83,8 procent av befolkningen som är 12 år eller äldre har fått en dos vaccin. 70,2 procent har fått båda vaccindoserna.

På Åland har cirka 78 procent av de över 12 år fått två doser. I Södra Österbotten har bara cirka 65 procent fått två doser.

I Egentliga Finland har 68,9 procent av personer i åldern 12 och uppåt fått två doser.

I Pargas har vaccineringen framskridit med nästan en hel procent sedan onsdagen.

Bland de över 60 år i Finland har drygt 86 procent fått båda vaccindoserna.

I åldrarna 50–59 år är vaccinationstäckningen över 82 procent, och i åldrarna 40–49 år över 74 procent.

Under den senaste veckan ökade vaccinationstäckningen för den första vaccindosen mest i åldersgruppen 12–15 år, från 66,5 procent till 67,7 procent.

Vaccinationstäckningen för den andra vaccindosen ökade mest i åldersgruppen 16–19 år, från 30,3 procent till 38,1 procent.

I mitten av oktober ska myndigheterna diskutera en utvidgning av de grupper som får en tredje dos.

Fullvaccinerade lokalt på torsdagen

  • Åbo: 65,4 % (på onsdagen 65,0)
  • Pargas: 77,2 % (76,3)
  • Kimitoön: 70,4 %
  • S:t Karins: 74,8 % (74,4)
  • Reso: 73,1 %
  • Lundo: 58,8 %
  • Nådendal: 76,3 % (76,0)
  • Salo: 72,5 % (72,2)

Nu ändras direktiven för munskydd – medborgarna får eget ansvar, inget tvång i skolorna 

Rekommendationen om munskydd luckras upp, meddelade Institutet för hälsa och välfärd vid myndigheternas presskonferens om coronaläget på torsdagen.

Finland slopar övergripande regler som bygger på regionernas smittlägen, och ger i stället över ansvaret till medborgarna att bära munskydd då det behövs. Som stöd publicerar institutet en tabell på sin webbsida över hur riskfyllda olika situationer är.

Munskydd rekommenderas i miljöer där många människor befinner sig, särskilt i offentliga lokaler och i kollektivtrafiken.

I synnerhet alla ovaccinerade ska vara måna om att bära skydd, konstaterar institutet.

Institutet påminner om att antalet passagerare i kollektivtrafiken troligen ökar kraftigt när rekommendationen om distansjobb upphör den 15 oktober.

Gäller 16-åringar och äldre

Den nya munskyddspolicyn gäller för 16-åringar och äldre.

I skolorna kommer inget munskyddstvång att finnas, sade Otto Helve, överläkare vid institutet på presskonferensen. Han konstaterade att smittrisken är låg i skolorna.

Lokala myndigheter, de som arrangerar evenemang samt arbetsplatser kan dock fortfarande komma med egna munskyddsrekommendationer.

Den nya rekommendationen gäller åtminstone till dess att Finland nått en vaccinationstäckning på 80 procent.

Mer virus i avloppsvattnet

Incidensen, alltså antalet smittade per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna, har sjunkit. Den var 102 i början av veckan, jämfört med 127 två veckor tidigare.

Enligt myndigheterna verkar den förändrade testningspolicyn, som nu är mera riktad än tidigare, fungera. Antalet positiva test har ökat och ligger nu kring 3,4 procent, men de regionala kasten är stora: från noll till över 6 procent.

Sett till hela landet har mängden coronavirus i avloppsvattnet ökat den senaste veckan. Man har nu hittat mest virus i vattnet i Esbo, Helsingfors och Kuopio.

Även i Åbo är mängden fortfarande rätt hög, medan man noterat en minskning bland annat i Vasa.

”Epidemin är inte över”

Den senaste veckan konstaterades 2 900 fall av coronasmitta, vilket var något fler än veckan innan.

Social- och hälsovårdsministeriet och Institutet för hälsa och välfärd varnar för eventuella tankar om att epidemin är över, och konstaterar att många fortfarande är oskyddade.

Myndigheterna hänvisar till siffror för de 20–79-åringar som behövt sjukhusvård för covid-19 under den senaste veckan. Enligt statistiken löper ovaccinerade 17 gånger större risk att hamna på sjukhus jämfört med de som fått två doser vaccin.

— Ta för allt i världen vaccin, upprepade institutets Otto Helve på presskonferensen.

Myndigheterna uppger att trycket på vården som epidemin skapar fortfarande är rätt stort och stjäl resurser från vården av andra sjukdomar.

För att behovet av sjukhusvård ska minska krävs det både att vaccinationstäckningen ökar och att antalet smittfall minskar, menar myndigheterna.

Denna vecka har antalet personer som fått intensivvård för covid-19 legat kring 25. Institutet för hälsa och välfärd kommer från och med nu att fokusera på vaccinationstäckningen och antalet allvarliga sjukdomsfall i sin uppföljning av epidemiläget.

SPT/Jean Lindén
ÅU

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter