Finland har alla möjligheter att tjäna på grön energi – men då måste man våga använda innovationer

För tillfället finns det en global marknadspotential på cirka 100 miljarder euro för förnybar energi. För cirkulär ekonomi räknar man med att andelen kommer att vara 18 000 miljarder euro år 2030. Finland är ett litet och smidigt land som lätt kan dra nytta av denna potential.
Under Finlandsarenan diskuterade tre aktörer från det österbottniska klimatklustret om hur energianvändningen kan göras grönare. Vasa Elektriskas vd Stefan Damlin sade bland annat att företaget satsar väldigt mycket på innovationer.
— Vi behöver långsiktighet och stora investeringar, men man måste också vara beredd på att förändra sitt beteende när nya lösningar börjar användas.
Damlin säger att det krävs systemförändringar som i många fall måste komma från beslutsfattarhåll. Han betonar också att det krävs nya och sektoröverskridande samarbeten för att nå klimatmålen.
Reetta Kaila från Wärtsiläs avdelning för hållbart bränsle och miljö håller med.
— Vi behöver en flexibel övergångsperiod, det måste synas i det politiska beslutsfattandet.
Kaila säger att det inte hjälper att forskare hittar på nya innovationer om de inte används utbrett. Allt hänger på att både individen, samhället och företagen tar sitt ansvar.
Vasa Elektriska har nyligen investerat i en så kallad energikastrull som ska hjälpa till att omvandla grön energi så att den kan lagras i en supertermos för senare bruk.
— En stor del av den teknologi som behövs finns redan, säger Kaila.
Hon tror inte att det är möjligt att samhället skulle klara sig på enbart el som energikälla. Kaila säger att både el och gas behövs, men att det också behövs nytänk.
— Gasen spelar en stor roll i kampen mot klimatförändringen, naturgas är den renaste av dem.
Naturgas är ett fossilt bränsle som beräknas ha lägre utsläpp än till exempel olja och stenkol.
Återvinningens möjligheter
Cirkulär ekonomi anses spela en stor roll när vi försöker nå de nationella och europeiska målen. Finlands målsättning är att vara klimatneutralt år 2035 och på EU-nivå är målet om klimatneutralitet satt till 2050.
Vid avfallsföretaget Stormossen säger vd Aimo Latvala att man endast placerar en procent av allt avfall i slutförvaring. Resten kan förnyas eller få nytt liv.
— Saker kan till exempel återanvändas genom vårt återanvändningsgalleri. Där säljer 14 företag vidare material som fått ett nytt liv.
Centralen är den andra i sitt slag i Norden. Avfallsföretaget, som är samägt av sex österbottniska kommuner, satsar också på biogas.
— Jordbruket är väldigt intressant för oss. Vi har utvecklat en teknik som genom en återvinningsprocess gör det möjligt att framvinna nya gödslingsmedel, säger Latvala.
Biogas som bränsle
I Vasa stad går alla bussar med biogas, men nationellt är siffran inte alls lika hög som den kunde vara.
Wärtsiläs Reetta Kaila säger att det redan länge funnits en styrning i Sverige där man fått stöd för att övergå till biogas. I Finland halkar vi efter eftersom det är en lång kedja som måste tillgodoses.
— Kan man vara säker på att ha kunder när man bygger ett biogasverk?
Saker är avhängiga varandra. Aimo Latvala tar upp en anekdot som är applicerbar på förändringen mot hållbara energikällor. Farfadern var urmakare, och sade att när en enda bit fattas stannar klockan.
Allt från transporter och stöd till smidig återvinning och möjlighet till lagring av grön energi spelar roll. Alla tre diskussionsdeltagare lyfter fram vikten av sektoröverskridande samarbete och långsiktigt tänk.
Men också individen har ett viktigt ansvar.
— Ribban måste läggas lågt, men om ingen är på väg att hoppa över den är det bortkastat, säger Latvala.
Korrigering 13.7 kl 10:40: Biogas står för en bråkdel av drivmedlen i Sverige, inte 10 procent som det tidigare stod i artikeln.
Catariina Salo/SPT
Hej! Tack för att du är uppmärksam! Det hade skett en miss i artikeln. Biogas står för en bråkdel av drivmedlen i Sverige, inte 10 procent som det tidigare stod i SPT:s artikel. Artikeln är nu rättad.
Lite flummigt. Men trendigt. Tyvärr är biogas bara en ineffektiv form av solenergi där man gått omvägen via växtlighet. Blir aldrig mera än symbolhandling. Uppgiften att i Sverige går 10 procent av trafiken på biogas är garanterar fel, journalisterna kan ju öva sig att skaffa information genom att söka reda på rätt siffra.