Förflytta dig till innehållet

Finland får sin första äldreombudsman

— Finland behöver en självständig och oberoende myndighet som fokuserar på de äldres ställning och rättigheter. Äldreombudsmannen kan genom aktivt påverkansarbete stärka tillgodoseendet av de äldres rättigheter i samhället.

Det konstaterar justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) i ett pressmeddelande med anledning av att republikens president på fredagen stadfäste lagen om äldreombudsmannen.

Tidigare SFP-riksdagsledamoten och ministern Ole Norrback, som är ordförande för Svenska pensionärsförbundet, säger att han är nöjd men avvaktande.

— Det har länge varit ett önskemål att den här tjänsten ska inrättas. Alla landets pensionärsorganisationer har kämpat för det. Men man ska inte ha för höga förväntningar.

Linus Lindholm/SPT
Ole Norrback, ordförande för Svenska pensionärsförbundet, säger att det är viktigt att landets äldre får en egen ombudsman, men det kvarstår att se vad ombudsmannafunktionen kan göra för nytta.

Norrback säger att den nya tjänsten kommer att vara till störst nytta i förhållande till statsmakten, men att många viktiga frågor som berör landets äldre befolkning hanteras lokalt.

 — Vad den person som väljs till uppdraget får till stånd beror på hur aktiv den personen är.

Norrback säger att de lagstadgade kommunala äldreråden borde få större tyngd, men att det ändå är ett betydande steg som tagits i och med att de äldre får en egen ombudsman.

Han önskar också att alla landets ombudsmän kunde samlas till ett och samma ställe.

— Det skulle ge dem en bättre överblick över samhället som helhet.

Pensionärer villiga att arbeta

Norrback hoppas att den nya ombudsmannen så fort som möjligt tar tag i frågan om pensionärernas möjlighet att fortsätta bidra till arbetslivet.

— Det finns en utbredd inställning att man gjort sitt när man går i pension. Ändå vet vi att ungefär hälften av dem som går i pension gärna jobbar vidare, i alla fall på deltid.

Problemet är att arbetslivet inte är organiserat så att det är enkelt för en pensionär att hoppa in på jobbet vid behov.

— Vi har brist på arbetskraft i landet, och det finns 1,5 miljoner kunniga pensionärer av vilka säkert minst några tiotusental gärna jobbar lite. Så jag hoppas ombudsmannen kan fundera lite på hur man skapar förutsättningar för det.

En sak är i alla fall säker, säger Norrback. Pensionärsorganisationerna i Finland kommer att utnyttja den nya myndighetens tjänster aktivt.

Ari Sundberg/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter