Finland är pionjär på 5G-mobilnät – apparaterna kommer först senare
Arkiv/Stefan Holmström


Många helt vanliga lyktstolpar, som här på Auragatan, kan förses med så kallade små celler, 5G-nätets nya basstationer – ibland på bara 150 meters avstånd från varandra. Foto: Stefan Holmström
Operatören Elisa uppdaterade i våras sitt basstationsnätverk i Åbo ekonomiska region för att fungera med 5G-teknik.
– Vi ser det som så att efterfrågan på 5G-teknik är given då människor använder allt mer data i sin vardag. Mängden applikationer blir bara fler och det förutsätter mer kapacitet, säger Juha Laukkanen, regionchef för Elisa i västra Finland.
Åbo ekonomiska region betyder i praktiken allt från Lundo till Nådendal. Elisa ger inte ut exakta summor för investeringar, men det handlar om ”flera miljoner euro” i Åboregionen, säger Laukkanen.
Operatörerna DNA, Elisa och Telia tilldelades nyligen 5G-koncessioner för kommersiella nät, som öppnas vid årsskiftet.
– Den första fasen är inget bekymmer eftersom vi har alla 5G-stationer för att trygga täckningen.
Under perioden 2020–2025 blir 5G-basstationerna säkert fler än 4G-stationerna i stadsmiljöer, säger Laukkanen. Det är då tillståndsfrågan blir aktuell.
– Åbo stad har varit mycket tillmötesgående och insett den nya teknikens behov. När vi går in för ett tätare nätverk behöver vi säkert se hur vi kunde strömlinjeforma processerna.
Då det gäller frågan om att samsas om teknik påpekar Laukkanen att de finländska operatörerna samarbetar redan nu, bland annat i form av lokaler som används gemensamt.
– Eftersom det ibland kan vara en utmaning att hitta rätt platser för teknik så har vi gått in för samarbete då det handlar om att trygga en bra mobiltäckning.
Finland är kanske pionjär på näten, men det tar sin tid innan 5G blir vardag för konsumenterna. Den största utmaningen är att apparaterna kommer lite senare, säger Laukkanen. I vår kommer säkert 5G-routers, säger Laukkanen.
– Då det gäller mobiltelefoner, i alla fall om vi tänker större volymer, så talar vi säkert om hösten.
Något av det första i hemmen är sannolikt 5G-routers som gör det möjligt att surfa trådlöst på hög hastighet om hemmet är uppkopplat med optisk fiber.
Nättekniken är mogen men vi får en vänta en stund på apparatsidan. Det kan också vara att utländska företag intresserar sig för Finland som är i täten då det gäller att bygga kommersiella 5G-nät.
– Många apparat- och applikationsleverantörer är nyfikna på oss eftersom vi är tekniska pionjärer och har stora mängder mobilanvändare.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.