Förflytta dig till innehållet

Finferries och Rolls-Royce först i världen med förarlös färja – kolla vår video från första färden!

Landsvägsfärjan Falco är den första förarlösa färjan i kommersiell trafik. Foto: Kim Lund


Förväntningarna är höga då Finnferries och Rolls-Royce har sammankallat till presskonferens och demonstration av världens första autonoma färja i kommersiell trafik.
Parterna har samarbetet i fem år kring utvecklandet av ny teknik som gör det möjligt att manövrera en färja eller ett fartyg utan att någon sitter på kommandobryggan och styr.

Färjan lägger ut från Lillmälö färjfäste ungefär samtidigt som de första snöflingorna börjar falla.
På kommandobryggan sitter befälhavaren Matti Pöyli. Han har egentligen ingen annan uppgift än att övervaka att allt fungerar.
Om något skulle gå fel är han redo att ta över kommandot.
För att förstå vad den autonoma styrningen handlar om, gör vi en liten runda norrut där vi möter Röda Kors-båten Caritas och en lotskutter.

På vägen möter Falco flera fartyg som hon väjer för utan att kaptenen ingriper. Foto: Kim Lund


Via sina avancerade sensorer upptäcker Falco båtarna och girar undan dem. Manövrarna görs helt utan inblandning av besättningen.
Falcos artificiella intelligenscentrum med kameror, sensorer och radaranläggningar har ett betydligt högre IQ tal än den mänskliga hjärnan och det är här fördelarna finns, säger Levander.
– Största delen av olyckorna till sjöss beror på mänskliga misstag, trötthet eller brist på koncentration. En kamera ser bättre än det mänskliga ögat och det autonoma systemet är alltid lika alert och ger en bättre bild av verkligheten.
Färjan anlöper Prostvik och tar i land utan att Pöyli eller någon annan styr eller bromsar färjan.

Snabb utveckling inom branschen

Helt obemannade blir färjorna knappast någonsin och några dramatiska förändringar på färjpasset mellan Pargas och Nagu sker inte inom en överskådlig framtid, säger Finnferries vd Mats Rosin.
– Besättningen behövs alltid, men arbetsbilden kan ändras. I stället för att styra färjan blir det mera tid över för passagerarservice.
Nästa steg är att se över vilka av Finferries vajerfärjor som kunde bli autonoma.

Direktör Mikael Mäkinen vid Rolls-Royce och Finferries vd Mats Rosin. Foto: Kim Lund


Inom Rolls-Royce fortsätter också utvecklingsarbetet i innovationscentret i Triviumhuset på Lemminkäinengatan.
Vi startar lokalt och går sedan vidare, säger Levander.
– Det finns olika koncept. Fartygen kan vara fjärrstyrda eller autonoma och övervakas från ett fjärrstyrningscentrum. Utvecklingen går snabbt och de första fjärrstyrda eller autonoma fartygen kan vara i kommersiell trafik om ett till två år.

Oskar Levander. Foto: Kim Lund


Returen tillbaka till Lillmälö styrs från fjärrstyrningscentret i Finferries huvudkontor på Trädgårdsgatan. Där sitter sjökapten Tuumas Mikkola som till vardags är befälhavare på Elektra.
– Det gick jättebra. Säkerheten ökar då man ser sådant som man inte alltid upptäcker från bryggan. Och när man för första gången i världshistorien får köra en färja med människor ombord så kan man inte göra annat än le.

Tuumas Mikkola trivs med att styra färjan från kontrollrummet på Trädgårdsgatan. Foto: Kim Lund


Vad är den största skillnaden med att styra färjan härifrån jämfört med från bryggan?
– Här hörs inte vinden och det gungar inte heller. Det tar lite att vänja sig, men jag saknar det inte. Däremot saknar jag mina kollegor, nu har jag ingen att prata med, men annars är det bara bra.
 

 
LÄS OCKSÅ:
Autonoma fartyg revolutionerar sjöfarten
Rolls-Royce rustar i Trivium

Dela artikeln

3 kommentarer: “Finferries och Rolls-Royce först i världen med förarlös färja – kolla vår video från första färden!

  1. ÅU skrev

    Hej! Finferries och RR har tydligen ett effektivare medieteam eftersom Wärtsilä inte har slagit upp det lika stort. Men skillnaden är att det var den första landsvägsfärjan och dessutom första gången med passagerare ombord.

  2. Bo Gyllenberg skrev

    Det blir verkligt intressant och se hur Trädgårdsgatan och fartygets sensorer klarar av en vacker sommardag med en ändlös räcka med nöjesbåtar som kommer från Åbo utåt skärgården. Kör den rakt på eller väjer den för alla. Då kan det ta en tid att ta sig ut till Nagu. Tekniken fungerar säkert, men hur Trädgårdsgatan tänker tex evakuera fartyget vid en brand återstår att se.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter