Finferries miljöarbete har gett resultat – ”Vi är supernöjda”

Färjerederiet Finferries har presenterat siffror på hur väl man har lyckats minska på koldioxidutsläppen på färjepasset Pargas-Nagu efter att den eldrivna färjan Elektra år 2017 började trafikera rutten. Mätningarna gjordes i samarbete med Teknologiska forskningscentralen VTT, en partner som man har haft sedan år 2015.
Tiden som granskades var åren 2018–2020. Under dessa tre år var Elektras koldioxidutsläpp endast 15 procent jämfört med Sternas. Det betyder att Elektras utsläpp uppgick till 13 kilo koldioxid per sjömil, motsvarande siffra för Sterna var 88 kilo. Finferries vd Mats Rosin kan inte vara annat än nöjd.
– När vi inledde trafiken med eldrivna Elektra var det många som var tveksamma till om det kommer att fungera. Siffrorna visar hur det har gått och vi är supernöjda.
Eftersom teknologin finns så varför inte använda den?
Mats Rosin
På 2010-talet tog utvecklingen av miljövänlig teknik och ickefossila bränslen ett stort steg framåt och år 2015 började världens första batteridrivna landsvägsfärja trafikera norr om Bergen på Norges västkust.
Finferries hoppade på tåget och utvecklade sin egen eldrivna färja Elektra. Nu fortsätter arbetet med systerfärjan Altera som börjar trafikera Pargas-Nagurutten i sommar.
– Det är ett naturligt steg framåt i vårt arbete för miljön. Eftersom teknologin finns så varför inte använda den, frågar sig Rosin.
Rederiets målsättning: att vara klimatneutralt år 2035
Elektra drivs till ungefär 90 procent med el och tio procent med diesel och det är tack vare eldriften som man har lyckats minska på koldioxidutsläppen så mycket. Färjan laddas dessutom med grön el från förnyelsebara energikällor som vindkraft eller solenergi.

De vintrar som det har varit is i rännan har färjan orkat ta sig fram med batterikraft, och det är endast i undantagsfall vi kör med diesel, säger Finferries projektdirektör Mathias Karlsson.
– Det är närmast då det är strömavbrott eller då det kommer ett utryckningsfordon. Då hinner vi inte ladda utan kör iväg direkt.
Ser man på hela rederiets resultat har satsningen på miljövänlig teknik också gett resultat. Jämför man utsläppssiffrorna från år 2016 till år 2020 minskade Finferries koldioxidutsläpp med 5,4 procentenheter. Främst är det Elektras förtjänst, men också elektrifieringen av Högsarfärjan i Nagu år 2018 är en bidragande faktor. Fortsätter utvecklingen i samma gynnsamma riktning har vi goda chanser att uppnå vårt klimatmål, säger Rosin.
– Vi har samma målsättning som landets regering: att vara klimatneutrala år 2035.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.