Finferries beställer två nya färjor – trafiken ska löpa smidigare längs Skärgårdsvägen


Elektra kör mellan Pargas och Nagu. Från och med år 2023 får den sällskap av en likadan hybridfärja. Foto: Kim Lund
Finferries beställer två nya hybridfärjor till två färjepass längs Skärgårdsvägen.
På Pargas-Nagurutten får Elektra en uppdaterad systerfärja och på rutten Nagu-Korpo sätts en helt ny hybridfärja i trafik.
Båda färjorna laddas med landström.
Det här blev klart efter att Finferries vunnit anbudstävlingen för färjerutterna längs Skärgårdsvägen. Kontraktet med NTM-centralen undertecknades på måndagen.
De nya färjorna innebär en betydande ökning av kapaciteten på de två rutterna. Den nya Elektra 2.0 har i likhet med Elektra plats för 90 bilar.
Snart slut på köandet
Med undantag för eventuella trafiktoppar under midsommaren och andra långhelger betyder det att köandet snart kan vara ett minne blott, säger Finferries vd Mats Rosin.
– Rutten blir i balans då vi kör mer eller mindre konstant med två 90-bilars färjor. Trafiken löper smidigare och det är i praktiken slut på köandet.
Med den nya färjan minskar koldioxidutsläppen med omkring 60 procent jämfört med Sterna.
Hybridfärjan mellan Nagu och Korpo rymmer 50 bilar. Det betyder att den nya färjan tar fler bilar än vad de två nuvarande färjorna Prostvik 1 och Nagu 2 tar tillsammans.
Prostvik 1 blir kvar som reserv- och sommarfärja.

Den 36 år gamla Prostvik 1 renoveras som bäst på varv i Lovisa. Snart får den sällskap av en helt ny hybridfärja. Foto: Anja Kuusisto
Samtidigt görs det flera andra omställningar i färjetrafiken som innebär förbättringar för trafikanterna.
Sterna renoveras och ersätter Aura mellan Gustavs och Iniö.
Här ökar kapaciteten med cirka 25 procent.
Aura i sin tur flyttar till Korpo-Houtskär-Norrskatarutten där den ersätter den betydligt mindre Mergus.

Mergus tas ur trafik och ersätts av Aura. ÅU-foto
Den gamla trotjänaren Odil byggs om och blir miljövänligare och byter plats med Skåldöfärjan i Ekenäs. Den renoveras och ersätter Vikare i Iniö.
– Det är fint att NTM-centralen så här långsiktigt vill satsa på utvecklingen av färjeförbindelserna. Det kommer att märkas på ett positivt sätt såväl i passagerarnas som i personalens vardag. Långa avtal gör det möjligt att investera i ny och miljövänlig teknik, säger Rosin.

Finferries kommunikationsdirektör Jutta Valkeinen och vd Mats Rosin presenterade färjenyheterna på kontoret i Åbo på måndagen. Foto: Kim Lund
Finferries har redan en option med det polska varvet Crist S.A om att bygga Elektras systerfartyg. Vad gäller den nya färjan mellan Nagu och Korpo har man redan ett ”flertal” bindande anbud av såväl inhemska som utländska varv, säger Rosin.
– Investeringarna belastar vår balans och vi kommer att finansiera dem med lån. Det är en risktagning, men vi tror på framtiden och med så här pass långa kontrakt vågar vi göra det här.
De nya kontrakten träder i kraft 1.1.2023 och gäller till 31.12.2030. Kontraktet med NTM-centralen omfattar i praktiken alla färjeplatser i Finland, sammanlagt 40 stycken.
Kontraktet inklusive optionerna är värt cirka 380 miljoner euro. I och med de nya och renoverade färjorna minskar koldioxidutsläppen totalt med 12 procent räknat på alla färjepass.
Inga tidtabeller på vajerfärjorna
NTM-centralen meddelar också att man avstår från planerna på att införa tidtabeller på vajerfärjorna. Centralen fick in 361 utlåtanden av vilka 90 procent var emot tidtabellsbaserad trafik.
Kostnadsinbesparingen skulle vara så liten i relation till det allmänna intresset att det inte är aktuellt att göra några ändringar i trafiken, skriver NTM-centralen i ett pressmeddelande.
Färjerutterna efter 1.1.2023
Pargas-Nagu: Elektra får en systerfärja med lika stor kapacitet, 90 bilar. Sterna (66 bilplatser) renoveras och flyttar till rutten Gustavs-Iniö där den ersätter m/s Aura (52 bilplatser). Vad som händer med Falco är inte bestämt.
Nagu-Korpo: En helt ny hybridfärja med plats för 50 bilar och som laddas med landström sätts i trafik. Prostvik 1 blir kvar som reservfärja. Nagu 2 tas ur trafik.
Korpo-Houtskär-Norrskata: Aura flyttar hit från Iniörutten och ersätter Mergus (27 bilplatser) som tas ur trafik.
Odil renoveras och flyttas till Skåldö i Ekenäs. Skåldöfärjan (27 bilplatser) sätts i trafik mellan Jumo och Skagen i stället för Vikare (28 bilplatser).
Vikare flyttar till Bergö i Malax.
LÄS OCKSÅ:
Finferries förnyar Prostvik 1 som i praktiken blir som ny
Färjekapaciteten ökar längs Skärgårdsvägen – Nagu-Korpo får ny hybridfärja
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.