Fina pipor i ny infokiosk på Salutorget i Åbo – utgrävningar och byggplaner presenteras


Öppen på vardagar kl 9-16. Foto: Monica Forssell
Redan en stund före klockan slog tio på tisdagsförmiddagen flockades nyfikna Åbobor utanför den nya informationskiosken på Salutorget i Åbo.
Gratis kaffe för de tvåhundra första och premiärvisning av en del av de arkeologiska fynd som gjorts på torget hade utlovats.
-Jätteintressant, tyckte Marja-Leena Laiho-Lehto, en av de många Åbobor som på tisdagen kom för att lyssna på arkeologernas presentation och titta på fynden.

Nöjd Åbobo. Marja-Leena Laiho-Lehto hörde till dem som på tisdagen ville bekanta sig med utställningen i kiosken. Foto: Monica Forssell
Idén med kiosken är att erbjuda information om de arkeologiska utgrävningarna och i ett senare skede också om byggandet av den underjordiska parkeringshallen under torget.
”Det mest omvälvande som skett i centrum sedan Åbo brand”
Saara Malila, Åbo stads kommunikationschef, tror att den lilla utställningen i kiosken kommer att locka besökare. Att döma av förhandsintresset för kiosken verkar det dessutom finnas behov av mera allmän information om Åbo på torget.
-I samband med att kiosken byggdes fick personalen frågor till exempel om var i stan det finns badstränder, skrattar Malila men fortsätter:
-Det här är säkert det mest omvälvande som skett i centrum sedan Åbo brand 1827 så det är helt klart att staden har en skyldighet att informera både öppet och mycket om vad som görs på torget.

Arkeolog Maija Helamaa vid Muuritutkimus Oy är fältansvarig. Foto: Monica Forssell
De arkeologiska utgrävningarna inleddes vid Auragatan i början av maj och avancerar längs med Eriksgatan mot Köpmansgatan. Hittills har arkeologerna befunnit sig på cirka 1,5 meters djup men ju närmare Köpmansgatan och torgets mitt man kommer, desto djupare verkar man få gräva.
För tillfället jobbar cirka 15-20 arkeologer med ungefär 2000 kvadratmeter åt gången.

Bland annat pipor, rester av keramikföremål och kakel från kakelugnar har arkeologerna hittat under Salutorget. Foto: Monica Forssell
Många fynd redan
På en skärm i hörnet av containern visas flygfoton på utgrävningarna och ett till och med 400 år gammalt Åbo med rester av hus och gator avtecknar sig.
-Arkeologiska utgrävningar i städer brukar bjuda på en hel del fynd, men Salutorget är helt unikt, säger arkeolog Heidi Martiskainen, som är fyndansvarig vid företaget Muuritutkimus som sköter utgrävningarna.
I en vitrin i kiosken finns rester av ett fat från 1600-talet, kritpipor, bottnen av en liten gryta och resterna av en ljusstake från 1700-talet, bitar av en åttkantig glasbägare och dekorerade kakel från kakelugnar, också de från 1600-talet.
Men också knappnålar, knappar, knivar, nycklar, gångjärn, järnspikar, mynt, djurskelett, rester av träföremål, skor och tunnor har hittats. De föremålen är ändå så pass ömtåliga att de måste konserveras innan de kan ställas ut.
Det fynd som hittills fått det att kittla mest i magen på Martiskainen är skaftet av en kritpipa från 1600-talet.
-En så kallad Jona-pipa, förklarar Martiskainen. Den är tillverkad i Holland på 1600-talet och skaftet föreställer Jona som blir uppslukad av en val.
Martiskainen är också glad över att man hittat så många olika dekorerade föremål tillverkade i röd lera.
För tillfället är arkeologerna sysselsatta bland annat med att ta fram den gamla Torggatan och rester efter Åbo brand i Wiklunds hörn, där också en stor gårdsplan väntar på att bli uppgrävd.
-Under gårdsplanen kan det finnas vad som helst, säger Maija Helamaa, fältansvarig. Genom att riva upp den gamla gårdsplanen försäkrar vi oss om att det inte gömmer sig ännu äldre delar av staden under de lager vi nu nått.
Åbo stads informationskiosk på Salutorget är öppen under vardagar kl 9-16. På fredagen den 20 juli ordnas guidade rundturer i utgrävningsområdet på torget. Läs mera om rundturerna här:
Arkeologiska utgrävningar öppnas för allmänheten i Åbo
Monica Forssell
040-860 3961
monica.forssell@aumedia.fi
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.