Förflytta dig till innehållet

FILMEN: Varmt och vackert om en "familj" där ingen är släkt med varandra

Filmen berättar om en udda familj och filmen berättar därmed om det japanska samhället av idag. Foto: Pressbild


Den japanska filmen ”Shoplifters” av Hirokazu Kore-eda vann tävlingen i Cannes i våras. Kore-eda (född 1962) har skrivit och regisserat ett tjugotal filmer och de flesta analyserar begreppet familj.
Vi har sett ”Sådan far, sådan son” (2013) om familjer vars söner blev förväxlade på BB. I den vackra ”Systrarna” (2015) får en syskonskara veta att de har en hittills okänd syster.
”Shoplifters” berättar om en lite annorlunda familj. Tre generationer bor och lever i ett litet kyffe i Tokyo. Alla bidrar med försörjningen.
Farmor har sin pension, pappan arbetar och lär sonen snatta i varuhusen, en vuxen dotter visar upp sig och sin kropp i en sexklubb, mamman plockar åt sig saker hon hittar i kläderna på den dåligt avlönade tvättinrättningen.
Men det är inte det smått ohederliga (också farmors pension är lite suspekt) som gör familjen annorlunda. Ingen i familjen är släkt sinsemellan.
Berättelsen sägs vara inspirerad av en verklig händelse. Regissören läste i tidningarna om en femårig flicka som var försvunnen.
Föräldrarna märkte det knappt, brydde sig inte. Den flickan är nu nyaste medlemmen i filmens familj, och huvudpersonen.
Vad är en familj? I högpresterande Japan? Var som helst?
Filmen berättar om en udda familj och filmen berättar därmed om (det japanska) samhället av idag.
I den här familjen kan de vuxna möta barnen, visa och berätta saker andra glömt att ta upp. Att kollektivet känner äkta glädje, och sorg, illustreras fantastiskt (det också) med en scen från stranden, vid havet. Havet ingen i familjen fått se tidigare.
Knappast har någon förr kunnat visa att äta och att älska så här varmt och vackert.
Och regissören är till vår glädje noga med detaljer. Fotot förför och tempot är förföriskt, Hirokazu Kore-eda är konsekvent; humanism och solidaritet är fortsättningsvis hans nyckelord.
Han är socialrealist, han är en Ken Loach på japanska, fast sävligt varmare. Att snatta är fördömligt (även om butiken knappast går under).
Ändock, dessa människor är innerst inne, och helt synligt, goda. Människor som känner, älskar och bryr sig. Skrattar och gråter, och vi med dem.

Shoplifters

Japan 2018
★★★★✰
Regi: Kore-eda Hirokazu
I rollerna: Lily Franky, Ando Sakura, Matsuoka Mayu, Kiki Kilin, Jyo Kairi, Sasaki Miyu
2:01 F12

 
Krister Lindberg

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter