Förflytta dig till innehållet

FILMEN: System crasher — en film som måste ses

Trotsig flicka med slickepinne i munnen.

Elvaåriga Helena Zengel porträtterar nioåriga Benni, som filmen System crasher cirkulerar kring. Pressbild

System crasher (Systemsprenger)
Tyskland 2019
****
Regi: Nora Fingscheidt
Manus: Nora Fingscheidt
I rollerna: Helena Zengel, Albrecht Schuch, Gabriela Maria Schmeide med flera
1:59 F16

Den tyska filmen ”System crasher” (Systemsprenger) berättar rörande och realistiskt om flickan Benni, nio år och med problem; hon får raseriutbrott, hon är traumatiserad.
Filmen är skriven och regisserad av långfilmsdebutanten Nora Fingscheidt, en originell och bevisligen begåvad berättare. Om ”System crasher” inte bygger på verkliga händelser så är berättelsen i alla fall inspirerad av verkliga livet, verkligheten. Så här kan samhället se ut, inte bara i Tyskland.
Den unga flickan spelas av elvaåriga Helena Zengel. Hon kan som få vara söt och manipulerande djävulsk samtidigt, känslig och våldsam.
Benni är sjuk, Benni undersöks av läkare och psykologer. Hon är intagen på barnhem, hon placeras i fosterhem och tillbaka till barnhemmet.
Benni vill hem till mamma, hon rymmer flera gånger och hittar hem men mamma orkar inte. Eller fosterpappan är för jävlig.
Det framgår att Benni blivit misshandlad i hemmet; en blöja gnuggad i ansiktet (därför blir hon galen om någon rör vid ansiktet), och även annat antyds.
Denna film är mycket skickligt berättad, som en psykologisk thriller och samtidigt en socialrealistisk ungdomsskildring.
Spännande, otäckt och rörande. Och engagerande; ett stort ansvar är lagt på publiken, det är vår uppgift att se varför det går snett och vad som borde ha gjorts eller vad kan man göra.
Men Nora Fingscheidt är också barmhärtig, filmen varvas med vackra, rörande och hoppingivande scener och presenterar goda och empatiska tjänstemän (människor), förståndiga och sensibla.
Länge får vi vara ute i en befriande natur, i skog och bland kor.
Men alltid finns där en vägg av något slag; resursbrist eller bristande omdöme. Benni är inte bara oberäknelig, hon är begåvad över det normala och det mesta är berättat ur hennes synvinkel; intelligent och energiskt.
Regissören har hjärtat där det ska vara – i filmen. Hon använder mycket men lättfattlig symbolik så som glas som går sönder, färger, och men sparsamt naturlyrik i drömmar, hallucinationer och i verkligheten.
Fotot är berättelsen behjälpligt realistiskt, och understundom berättigat estetiskt.
Benni nio år är en begåvad men borttappad flicka som vill en och bara en sak: Hitta hem till mamma! Inget annat hjälper, ingen annan kan hjälpa.

Övriga premiärer

En tecknad servitör och en hund.

The Queen’s corgi. Pressbild

The informer (Tre sekunder)
Storbritannien 2019
**
Regi: Andrea Di Stefano
Manus: Rowan Joffe , Andrea Di Stefano
I rollerna: Joel Kinnaman, Rosamund Pike, Clive Owen
1:53 F16

De som hunnit läsa Anders Roslunds och Börge Hellströms bok ”Tre sekunder” säger att dess filmatisering ”The informer” är tråkig och misslyckad, i jämförelse.
Utan jämförelse: tråkig. Svenska Joel Kinnaman (Snabba cash) spelar en polis med polskt påbrå som infiltrerar sig med polska narkotikakartellen. Uppdragsgivare är NYPD (representerad av Rosamund Pike) medan FBI (Clive Owen) lägger käppar i hjulet.
Aldrig spännande och sällan intressant, men Kinnaman gör bra ifrån sig.
Roligt, gulligt och passligt spännande för de små och tandlöst satiriskt för de stora.
Drottningen får en ny hund, en corgi naturligtvis, en gullig valp som växer och blir hovets första hund. Det väcker avund som leder till förräderi som leder huvudpersonen ut i det kalla och hårda livet där ensam inte är stark.
Amerikanska presidentparet med hund (corgi) spelar en roll, så ock kön, ras och klass.
Men barnsligt för de stora och sött för de små.
Krister Lindberg 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter