FILMEN: Skickligt skildrad kulturkrock i "The farewell"

The farewell
USA 2019
4/5
Regi: Lulu Wang
Manus: Lulu Wang
I rollerna: Zhao Shuzhen, Awkwafina, X Mayo
1:40 T
Tonåriga flickan Billi undrar vad det är med pappa. Super han igen?
Pappa är ledsen; farmor i Kina har lungcancer. Billis familj har bott i USA en länge tid. Billi tänker som en amerikan. Hon förstår inte, kan inte godkänna den stora lögnen: I Kina är det vanligt att inte avslöja allvarliga diagnoser för den det berör. Det är inte sjukdomen, det är rädslan som dödar.
Familjen åker till Kina. Billi får stanna hemma så länge hon vägrar ljuga. Hon tycker på västerländskt sätt att den sjuka måste få veta för att hinna göra vad som är viktigt, för att kunna ta farväl. Österländsk filosofi säger att man ska göra vad som är viktigt och ta hand om nära och kära hur som helst. Vad är viktigt? Billi åker till Kina.
Den amerikanska indiefilmen ”The farewell” av kinesisk-amerikanska Lulu Wang (manus och regi) är ett drama och en komedi; sorg och glädje samsas hos karaktärer, skådespelare och publik. Det är tragiskt och sentimentalt och vi skrattar högt och fnissar mest hela tiden. Filmen är i detalj riktig och hjärtlig, och rollbesättningen övertygar.
Kulturkrock som skildras inifrån och utifrån samtidigt, skickligt och lågmält. Huvudrollen innehavs av den kända rapparen och komikern Awkwafina, hon tilldelades nyss Golden Globe för den här rollen. Hon är fascinerande som typisk tänkande tonåring, och som en med rötter i två kulturer.
Manuset bygger på verkliga händelser; regissörens farmor behandlades på liknande sätt som i filmen. I filmen samlas hela släkten hos farmor i Kina; lokal släkt och släkt som bor i Japan eller i USA.
För att dölja lögnen ordnas snabbt ett bröllop. Kusinen ska gifta sig, hux flux. Varför gråter barn och barnbarn så mycket mitt i bröllopsförberedelser och i festande? Rörande utöver det vanliga är scenerna med Billi och farmor; de komplexa känslorna. Bröllopet kunde för övrigt lika väl ha utspelats i Kauhajoki: brännvin, det tragikomiska, krigsminnen och gamla kärlekar – är tydligen universellt.
Krister Lindberg
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.