Förflytta dig till innehållet

FILMEN: Påkostat kungligt kostymdrama om en drottning som inte kände igen sin son

Pressbild
en kvinna och en fågel
Drottning Margareta spelas av Trine Dyrholm.

Den samnordiska produktionen, den danska filmen ”Margareta” är ett påkostat kostymdrama, ett kammarspel och en medeltida rättegångshistoria.

1402 bjuder drottning Margareta Danmarks, Norges och Sveriges representanter för stat, kyrka och adel till slottet i Kalmar för att diskutera unionens framtid och en gemensam armé.

Samt Margaretas adoptivson Erik av Pommerns framtid som konung över hela Norden, när han gift sig med en engelsk prinsessa och fått Englands militära stöd.

Mitt under festligheter och förhandlingar släpas en misshandlad man in i slottssalen. Det påstås att mannen är Olof Håkanson, Margaretas enda son som dog för femton år sedan.

(Det sägs att kung Olof av Norge och Danmark varit fängslad i Tyskland alla dessa år).

Drottning Margareta (Margrete Den Første )

Danmark, Sverige, Norge, Island, Tjeckien, Polen 2021

3/5 stjärnor

Regi: Charlotte Sieling

Manus: Jesper Fink, Maya Ilsøe, Charlotte Sieling

I rollerna: Trine Dyrholm, Søren Malling, Morten Hee Andersen, Jakob Oftebro

2:01 F12

Filmen ”Margareta” är fiktion inspirerad av historiska händelser; inspirerad fantasi.

Den falska Olof är omnämnd i historieböckerna; om han är falsk eller äkta i fiktionen vet inte ens hans mor.

Vad drottning Margareta med bestämdhet vet, i fiktionen, är att hursomhelst så blir allt fel, med Kalmarunionen. Som höll stånd i 126 år.

Filmen är välspelad med Trine Dyrholm i titelrollen och kammarspelet är levande i de begränsade utrymmena upplysta av facklor och talgljus.

Fantastiska naturscenerier klipps in; stränder, skogar och öppna landskap där drottningen bland annat får presentera falkenering.

Hur trovärdigt är det att en mor inte känner igen sin son? Föga. Men den skickliga regissören Charlotte Sieling (”Broen” med flera teveserier) och skådespelaren Trine Dyrholm övertygar oss om att drottningens känslor är äkta.

Norden har levt i fred en längre tid; i den här historien slipper vi beskåda onödigt våld, blod och spekulativ action. De små detaljerna i berättelse och i bilder får helheten att växa; med filmmagi förflyter två timmar och vi störs inte nämnvärt av att berättelsen är ganska jämntjock.

Fotot är vackert. De nordiska teveseriernas favoritskådespelare får ibland framföra smarta repliker, ibland är dialogerna fattiga.

Drottning Margareta är målmedveten, sträng och modig, men mänsklig. En mor.

Krister Lindberg

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter