Förflytta dig till innehållet

FILMEN: Jonas Gardells minnen från skoltiden blev en rörande och engagerande film

Närbild på medelålders man och yngling

Gammal och som ung. Johan Rheborg och Loke Hellberg som Juha, komikern. Pressbild

En komikers uppväxt
Sverige 2019
★★★★☆
Regi: Rojda Sekersöz
Manus: Jonas Gardell
I rollerna: Johan Rheborg, Loke Hellberg, Maria Sid, Klara Zimmergren, Jakob Eklund, Fredrik Hallgren med flera
1:32 F12

1992 skrev Jonas Gardell om ett självupplevt 1970-tal i romanen, och senare miniserien, ”En komikers uppväxt”. Nu har minnena av mobbning och behovet av uppmärksamhet i och utanför lågstadieskolan blivit en engagerande långfilm.
En medelålders ståuppkomiker, Juha (Johan Rheborg), uppträder för fulla hus på Göta Lejon i Stockholm.
Han vitsar om sina minnen från skoltiden. Men vad kommer han ihåg egentligen. Vad som dolts i själens skrymslen får vi se och pinsamt uppleva i tillbakablickar.

Se mig nu då!

Detta är för grymt. Filmen är mera svart och mindre humoristisk. Men den lyhörda regissören Rojda Sekersöz balanserar rutinerat när hon väver in en igenkännlig vardag och folklig humor (när den är som bäst), till och med rena sketcher utan att det blir stilbrott.
Maria Sid är fantastisk som den unga Juhas finska svärande mamma och Loke Hellberg engagerar som ungen, han som sedan blev en älskad men trasig komiker.
Den tolvåriga Juha, den blivande komikern och författaren, vet inte på vilket ben han ska stå och så gör han fel. Återkommande.
Som vuxen lider han utan att veta det av sina val. Han svek sina vänner, han slog sina vänner. För att bli accepterad av de starkare, av despoterna. Den svagare ger sig på den ännu svagare. I ett socialt regelverk vuxna, lärare, föräldrar inte förstår, inte ser.
Se mig nu då! upprepar komikern varje kväll innan han kliver in i strålkastarljuset.
Och berättar om sina komikertalanger som barn; jag kunde trolla tills någon sa att det kan du inte. På roliga timmen i lågstadiet.
Han kommer ihåg läraren som söp i lönn, och gymnastikläraren som krävde att få se om pojkarna fått pubeshår, däremellan redskapsgymnastik.

Rörande och engagerande

De unga skådespelarna är duktiga och naturliga i sina inte alltid lätta roller. De vuxna: Rheborg visar ett mentalt slitage, helt annorlunda än i ”Solsidan”, Maria Sid är rolig som sagt, Jakob Eklund är skrämmande (skicklig).
I logen dyker en klasskamrat oinbjuden upp; en av de värsta pennalisterna. Inför honom (Eklund) är Juha försvarslös.
Kamraten kommer med stolthet ihåg något så vidrigt att vi lämnar det osagt. Men för Juha öppnar kamratens minnen slussar. Kan han nu i vuxen ålder med egen Tesla göra något, gottgöra något? Mycket litet, men kan själens öppnade skrymsle dammas av, en aning? Få Juha och gott folk att se och må bättre?
Filmen håller sig mest till sjuttiotalet och barnens blick, alltså mindre nutid. Barnen ser de oseende och oförstående vuxna, men ser de sig själva?
Jonas Gardells berättelse är rörande och engagerande. Och frågan kvarstår: Är det annorlunda/bättre idag?
 

Övriga premiärer

Poissa
Finland 2019
★★☆☆☆
Regi: Arttu Haglund
Manus: Avi Heikkinen
I rollerna: Panu Tuomikko, Eeva Putro
1:30 F12

Den finska till långfilm utdragna kortfilmen ”Poissa” (Frånvarande) berättar om en trettioåring som inte orkar kommunicera med fru och liten dotter utan låter sig på en 25:te dels sekund teleporteras hit och dit och till baks; många länder besöks hux flux.
Filmen kan ses som en allegori på den alltid arbetande, aldrig närvarande familjefadern. Upphovsmännen säger att den illustrerar mannens frihetslängtan.
Börjar lovande men blir fort trög i framåtrörelsen och engagerar aldrig. De nya skådespelarna, och framför allt flickan, är duktiga men de tillåts inte berätta meningen med – filmen. De är liksom teleporterade. Utan tvivel älskar regissören Arttu Haglund film, och han har talang; bättre manus efterlyses. (Han har under nio år arbetat på den här filmen, och med egna pengar filmat).
 

 

Knives out
USA 2019
Regi: Rian Johnson
Manus: Rian Johnson
I rollerna: Daniel Craig, Christopher Plummer, Chris Evans, Ana De Armas, Jamie Lee Curtis, Don Johnson med flera
2:10 F12

”Knives out” är en underfundig pusseldeckare i stil med Agatha ChristieFilmen är teatralisk med många kända och skickliga skådespelare, manuset är skickligt skrivet med kvicka repliker medan regin uppmuntrar muntert överspel.
Daniel Craig (James Bond) är en lättsinnig privatdetektiv som verbalt slår sig fram i djungeln av lögner och intriger; en mycket förmögen författare (Christopher Plummer) har mördats, när han fyllde 85.
 
Krister Lindberg
lindbergfilm@gmail.com

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter