Förflytta dig till innehållet

FILMEN: Gamla gudar och unga människor

Två barn tittar mot skrämmande gestalt

Två barn tittar mot skrämmande gestalt

Var det faktiskt så mörkt på vikingatiden? Pressbild


På 1980-talet ritade och berättade Peter Madsen i serietidningar om liv och äventyr i Midgård och Valhalla. Serierna blev då även en omtyckt animerad film.
Nu har de nordiska länderna satsat stort på att göra animationen ”Valhalla” till en spelfilm. Dessvärre glömde regissören och manusförfattaren Fenar Ahmad bort äventyret, humorn och handlingen. ”Valhalla” fungerar, om den fungerar, enbart på biografens stora och ljusstarka duk.
Tvenne människobarn, flickan Røskva (Cecilia Loffredo) och storebror Tjalfe (Saxo Moltke-Leth) hjälper sina fattiga vikingaföräldrar med att fiska och samla ved. Och är fina skådespelare. Åskans gud Tor (Roland Møller, övertygar med fysik och spel) och hans opålitliga bror Loke kommer på besök, bjuder på grillad getabock.
Lyxmiddagen slutar illa när Tjalfe litar mera på Loke än Tor (som är intresserade enbart av mat, mjöd och kvinnor). Människobarnen förs som slavar till Valhalla.
Valhalla är i upplösning, i ett tillstånd av skörlevnad utan ansvar. Det är mörkt överallt, i koja och i slott, i skogen och på ängen. Och i den tunna berättelsen. Målgruppen är tioåringar (med bättre syn). Också tioåringar väntar sig äventyr och spänning, inte specialeffektfilmade slagsmål enbart.

Onödigt mycket förklaras verbalt

Vargen Fenris (som kommer att äta upp solen om den får växa ytterligare) och jättarna är fint trickfilmade medan slagsmålen är obligatoriska Hollywoodgliringar. Slagsmålen är tacknämligt bara en, om än en utdragen, scen.
Mycket traskande i skogen. På natten. Men ungdomarna är trevliga. Och trevligt är att bland människor och gudar är det kvinnorna som tar ansvar och är de riktiga hjältarna, gudinnan Frigg, gudarnas drottning, håller försynt Valhalla i schack och tösen Röskva visar att även hon är gudomlig.
I den här berättelsen om naturens förhållande till människan hade vi väntat oss ett tydligare: Barnen ser klimatförändringarna och säger ”Vi måste göra något”. Medan de vuxna ljuger och tittar bort. Det räcker inte med att Odin i sin stora visdom basunerar ut att utan människor finns inga gudar!
Filmen är pratig, onödigt mycket förklaras verbalt. Tor säger, och det är inte onödigt: Det är inte blodet som gör dig gudomlig. Det är dina handlingar. Drama är handling. Filmens drama är att prata.

Valhalla
Danmark/Sverige/Norge/Island 2019
★★☆☆☆
Regi: Fenar Ahmad
Manus: Fenar Ahmad, Adam August, Peter Madsen
I rollerna: Cecilia Loffredo, Saxo Moltke-Leth, Roland Møller, Dulfi Al-Jabouri, Stine Fischer Christensen
1:39 F12

 

Övriga premiärer

Man med vapen tittar fram bakom husknut

CNN-korrespondenten Jake Tappers bok överförd av habila filmmakare till brutal och realistisk krigsfilm. En sann berättelse om modiga och rakryggade amerikanska soldater i Afghanistan 2009.


 
 

The outpost
Bulgarien/USA 2020
Regi:Rod Lurie
Manus: Eric Johnson, Paul Tamasy (baserat på en roman av Jake Tapper)
I rollerna: Orlando Bloom, Scott Eastwood, Caleb Landry Jones

 

Två svanar i vintrig omgivning

Unik natur och kultur i Estland. Vackert, intressant. Pressbild


 

Tuulte tahutud maa
Estland 2018
Manus och regi: Joosep Matjus, Rein Kuresoo, Atte Henriksson

 
Krister Lindberg

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter