Filmatiseringen av Sofi Oksanens roman får inte högt betyg, men filmen om Van Gogh är ett konstprojekt i sig


Filmen om Van Gogh är ett konstprojekt i sig, tycker vår recensent Krister Lindberg som ger den 4/5 stjärnor i betyg. Pressbild
Den nederländska konstnären i Paris klagar på bristen på ljus. Åk söderut säger hans vän Paul Gaugin (Oscar Isaac). Filmen berättar om konstnärens sista år i Södra Frankrike. Kameran fångar ljuset och färgerna och breder oljefärgen i tjocka lager. Willem Dafoe liknar exakt självporträtten och är därtill skicklig när han lever sig in i och släpper in kameran i förebildens psyke. Filmen fungerar bäst när den är som en stumfilm.
Människorna i byn var rädda för konstnären (som antagligen drack absint); rädsla leder till hat. Och konstnären var besvärlig, många år trivdes han bäst på mentalsjukhuset. För prästen där (Mads Mikkelsen) förklarar han att han är skapad för att skapa för ännu inte födda generationer. Han hade rätt, han var före sin tid.
Vänskapen med Gaugin och ömsesidiga kärleken till brodern Theo (Rubert Friend) är rörande vackert skildrade och det där med örat får en ny förklaring. Filmen At Eternity’s Gate är inte bara en film, den är ett konstprojekt i sig.
At Eternity’s Gate (Van Gogh)
Schweiz/Irland/Storbritannien/Frankrike/USA 2018
4/5 stjärnor
Regi: Julian Schnabel
Manus:
I rollerna: Willem Dafoe, Oscar Isaac, Mads Mikkelsen, Mathieu Amalric, Rupert Friend,
1:51 F12
Resten av veckans premiärer!

Filmatiseringen av Sofi Oksanens roman Baby Jane får endast 2/5 stjärnor i betyg. Pressbild
Baby Jane
Finland 2019
2/5 stjärnor
Regi: Katja Gauriloff
Manus: Veera Tyhtilä, Katja Gauriloff
I rollerna: Roosa Söderholm, Maria Ylipää, Nelly Kärkkäinen ja Lauri Tilkanen
1:33 F12
”Filmatiseringen av Sofi Oksanens roman ”Baby Jane” är flegmatisk. Studenten Jonna (Roosa Söderholm) träffar den lite äldre Piki (Maria Ylipää), en tuff brud som förkastat terapin. De unga damernas kärlekshistoria hade behövt rock’n’roll och patos i kärleksscener, älskog, svartsjuka och maktspel. För att fungera som film. Skådespelarna är alldeles förträffliga men ingendera är engagerande och vi vet inte varifrån de kommer, eller när och hur de hamnat här och där. Manus och regi: Katja Gauriloff”
The house that Jack built
Danmark/Sverige/Frankrike/Tyskland/Belgien 2018
2/5 stjärnor
Regi: Lars von Trier
Manus: Jenle Hallund, Lars von Trier
I rollerna: Matt Dillon, Bruno Ganz, Uma Thurman
”Lars von Triers nya navelskåderi ”The house that Jack built” handlar om mord som konst och filmen är uppbyggd på liknande sätt som hans sexualfilosofiska ”Nymphomaniac ”.
Psykopaten Jack (Matt Dillon) säger sig vara arkitekt. Och konstnär. Hans konst är mord. Han har seriemördat sextio människor, kvinnor. Och barn. Filmen försöker vara underhållande med skruvad humor som blandas med filosofi, men är mest hemsk. Konst, historia, politik, filosofi, biologi och evolution illustreras med olika sorters bildkollage, eller tablåer. Jack berättar om fem ”incidenter” och diskuterar dem, på ljudspåret, med en herre från Inferno (Bruno Ganz). Det absurda och de oförfalskade hemskheterna finns för provokationens skull. Punkt. Bitvis är filmen hisnande grant visualiserad.”
Gloria Bell
Chile/USA 2018
3/5 stjärnor
Regi: Sebastián Lelio
I rollerna: Julianne Moore, John Turturro, Michael Cera, Rita Wilson, Alanna Ubach
1:42 F12
”Chilenaren Sebástian Lelio (”En fantastisk kvinna”) har med ”Gloria Bell” amerikaniserat sin chilenska film ”Gloria”. En fantastisk Julianne Moore spelar en frånskild kvinna med vuxna barn. Hon sjunger i bilen och på arbetet, hon besöker diskoteken ofta. Hon inleder ett förhållande med Arnold (John Turturro), en man som inte kan frigöra sig från sin familj; exfru och vuxna dominerande och korkade döttrar. Nyfilmatiseringen saknar det sydamerikanska temperamentet, och tangon. I Chile vågade Lelio vara mera rättfram och naket visa äldre människor (och deras sexualitet).”
Captain Marvel
USA 2019
Regi: Anna Boden, Ryan Fleck
I rollerna: Brie Larson, Samuel L. Jackson
”En Marvel-superhjälte-film som står på egna ben.”
Krister Lindberg
lindbergfilm@gmail.com
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.