Filmandet på fältet klart i parentesdokumentär med Åbo-, Ekenäs- och Hangöinslag

Samtliga inspelningar med skådespelare och statister för dokumentärfilmen ”Porkala – Röster från Parentesen” är nu fullföljda. Totalt har 29 personer medverkat framför kameran. Resultatet blir en film i filmen och ger liv till intervjupersonernas berättelser.
Dessutom har projektet en ny kompositör i den kända musikern Thomas Enroth. Filmprojektet som inleddes med planering och intervjuer hösten 2021, har under andra hälften av 2022 och början av 2023 fokuserat på inspelningar med skådespelare och statister. Olika årstider, platser och händelser har fångats på film.
Materialet utgör en film i filmen, en berättelse som vävs ihop med det övriga dokumentära innehållet.
– Vi vill ge liv och känsla till historien genom att återskapa det som i dag enbart finns bevarat i människors minnen och erfarenheter. Tack vare kunniga skådespelare, autentisk rekvisita och inspelningar på det forna arrendeområdet har vi kunnat skapa något unikt, säger manusförfattare Christoffer Holm, uppvuxen i Hangö och bosatt i Åbo.

Under sommaren, hösten och vintern har ett stort antal scener spelats in under drygt tio inspelningsdagar. I huvudrollerna ses Åbosonen Martin Bahne, Cecilia Paul, Degerbybon Barbro Backman, Samuel Bahne och Ekenäskillen Kaspian Korenius. De spelar en familj som vi får följa genom närmare 20 år av glädje och sorg, förlust och hopp.
Totalt har 29 personer deltagit framför kameran medan ett hundratal har bidragit med bakgrundsarbete.
– Det här är en verkligt stor produktion och ingen vanlig dokumentärfilm. Vi berättar med ett annat grepp och mer känsla. Det hoppas vi att tittarna ska uppskatta och vi vill ge dem ytterligare en dimension av historien, säger producenten Kerstin Karlberg.
Brett intervjumaterial
Tack vare ett stort stöd för projektet, även ekonomiskt från lokala, regionala och nationella stiftelser och fonder, har projektet kunnat bevara och förmedla berättelser som annars riskerat glömmas bort. Ambitionsnivån är hög och syftet är att nå ut med en historia som tangerar en delvis bortglömd del av Finlands historia. Allt görs med det personliga i centrum.

– Fokus ligger på berättelser av dem som var med om evakueringen från Porkalaområdet 1944 och återkomsten drygt elva år senare. Genom totalt 17 intervjuer har vi fått tiotals timmar material som är både personligt och berättande på ett sätt som man sällan ser i dokumentärfilmer, säger Karlberg.
Bland de intervjuade finns ett flertal personer närmare 100 år gamla, alla med delvis samma, delvis olika erfarenheter av krig, evakuering, rädsla, hot, hopp och återkomst.
Ny kompositör bidrar med erfarenhet
Under vintern har projektet fortsatt anlita regionala talanger men även breddat projektgruppen utanför regionen. Projektet har exempelvis fått en ny kompositör i Thomas Enroth, hemma från Österbotten.
– Det är med stort hjärta jag tackade ja till det här projektet. Kerstin Karlberg ringde och jag kände genast att det här är något jag vill vara med om att skapa, säger Enroth som klassas som en av de främsta musikerna i Svenskfinland.

I Porkalaprojektet hoppas han förmedla människors erfarenheter även genom musiken.
– Jag kommer att skriva musiken under våren och sommaren 2023. Projektet betyder mycket för mig, alla som är med gör det med hjärta och det kommer att märkas i slutet när publiken får ta del av filmen. Det är ett unikt projekt på alla sätt.
Mer än historia
För tillfället färdigställs det slutliga manuset för filmen. Det sista arkivmaterialet samlas in och övrigt material filmas. Under våren inleds den slutliga editeringen, vid sidan av arbete med ljud och musik samt en mängd detaljer. Det arbetet fortsätter ungefär ett år framåt.
– Förutom att berätta om en viktig del av Finlands historia ur en ny synvinkel, hoppas vi också kunna ge tittarna perspektiv på livet i dag. Berättelserna om Porkalaparentesen öppnar verkligen ögonen, säger Christoffer Holm.
Fakta om ”Porkala – Röster från Parentesen”
- ”Porkala – Röster från Parentesen” berättar om människorna bakom de historiska händelserna åren 1944-1956.
- Utarrenderingen av Porkala var en följd av fortsättningskriget och skedde drygt tre år efter att Hangö gått samma öde till mötes efter vinterkriget.
- Bakom projektet står Degerby byaråd, som gått med som ansvarig förening och driver museet Degerby Igor i Ingå.
- Dokumentären lanseras år 2024 då det gått 80 år sedan Porkalaområdet utarrenderades till Sovjetunionen.
- Målet med dokumentären är att producera en högklassig skildring av bakgrunden till arrenderingen 1944, det hot en sovjetisk marinbas innebar för Finland, den psykologiska effekten för dem som tvångsevakuerades, samt hur arrenderingen förlöpte fram till återbördandet av området 1956.
- Dokumentären produceras på plats på det dåtida arrendeområdet som en dryg en timme lång svenskspråkig filmatisering, med främst svenskspråkiga intervjuer samt textning till finska och svenska.
- Bakom projektet finns till stor del samma projektgrupp som skapade den framgångsrika dokumentären ”Harparskoglinjen – Västfronten mot Sovjet” med premiär 2021.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.