Film om Själö visas på Netflix i EU

– Det var inte något som jag förväntade mig, och det fanns inte i mina vildaste drömmar att filmen skulle hamna på Netflix, säger Lotta Petronella.
Hon är filmskapare, konstnär och kurator från Åbo. Hennes dokumentär ”Själö – Island of Souls” som hade premiär år 2020 finns nu på streamingtjänsten Netflix i EU och Storbritannien, i Finland finns filmen dock endast på Yle Arenan. Filmen kommer att finnas på Netflix i fem år.
Det är distributionsbolaget Syndicado som sålt filmen till Netflix och som sköter alla avtal. Filmen är producerad av Ilona Tolmunen från produktionsbolaget MADE.
– Det kom som en överraskning att ha filmen på en plats där det finns potential för en större publik, men det är helt fantastiskt att detta hänt, säger Petronella. Det visar också att det är möjligt för denna typ av film att komma till Netflix.
I filmen får man ta del av dolda minnen från Själö i Åbolands skärgård, där ett hundratal kvinnoöden blivit inspärrade. Ön är känd för att man under tidigare århundraden vårdade först spetälske- och sedan mentalpatienter där.
Filmen är gjord för stor skärm
Petronella säger att filmen är gjord för stor skärm och att filmens väg varit brokig där mycket synlighet förlorades på grund av coronapandemin.
Det blev mindre kontakt med publik och det fanns färre möjligheter att uppleva filmen tillsammans med andra. Filmen har dock tagit en vändning och får nu sin ”svanesång” på nätet istället, vilket Petronella inte hade tänkt från första början.
Netflix är ett bra sätt att nå ut till personer som kanske behöver bli nådda. Men var finns behovet att vara fysiskt i samma rum? funderar Petronella.
Själv tittar hon sällan på serier på Netflix men hon ser ändå värdet i en streamingtjänst och tycker det är mycket häftigt att hennes film finns där.
– Netflix ger ett extra liv åt filmen, vilket ger en ro och jag kan andas ut. Filmen har gjort det den ska göra och nu kan den inte bli glömd då den är ”arkiverad”, säger hon om att filmen nu finns på tjänsten.
Petronella skulle inte ha gjort något annorlunda även om hon vetat att filmen skulle få hamna på Netflix då filmen skapades. Hon hade inte gjort en film för Netflix men nu är det en bonus att filmen är där, säger hon.
Kritiskt feministiskt herbarium
Petronella jobbar just nu med boken ”Själö poeisis” som är ett kritiskt feministiskt herbarium, gör ett körverk tillsammans med kompositören LAU NAU (Laura Naukkarinen) och dramaturgen Seppo Parkkinen samt en kortpacke med växter från Själö tillsammans med konstnären Cecilia Westerberg. Allt ska vara klart år 2024. Dessutom har Lotta utbildat sig till herbalist vilket är någon som använder växter för läkning.
Har man redan sett dokumentären finns det också radioessän ”Själö – en plats och ett mentalt rum” på YLE som går att lyssna på, säger Petronella.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.