Förflytta dig till innehållet

Filharmonikernas intendent är övertygad: ”Det nya konserthuset skulle sitta rätt på Självständighetsplan”

Stefan Holmström
Man står stor konsertsal där musiker övar
Nikke Isomöttönen hör till den nya generation intendenter som det senaste årtiondet har axlat ansvaret för flera orkestrar och musikhus.

Nikke Isomöttönen var inte ännu Åbofilharmonikernas intendent då stadsstyrelsen i fjol beslöt att det nya konserthuset ska komma på Självständighetsplan, vid ån. Han följde ändå nog med processen.

– Frågan utreddes grundligt. Alla utredningar, undersökningar och analyser utgick från ett gediget tjänstemannaarbete. Slutsatsen var att Självständighetsplan är den bästa platsen.

Ur orkesterns synvinkel är givetvis tidtabellen för en flytt viktigare är platsen, säger Isomöttönen. Det gamla konserthuset har sett sina bästa dagar.

– Det är snart sjuttio år gammalt. Under den tiden har ingen genomgripande renovering gjorts.

Det säger allt om huset, menar Isomöttönen.

– Det finns de som förvånas av att vi inte har en plan för en evakueringslokal, om vi måste ut tidigare.

Det finns ändå inte några tillfälliga lokaler dit verksamheten kunde flyttas.

– Vi behöver inte bara en sal för konserter en gång i veckan, men vi har verksamhet från morgon till kväll, alla dagar. Det behövs också plats för musiker att träna, också individuellt. Så behöver vi rum för lager, notbibliotek och förvaltningen. En orkester kan inte jobba på distans.

Arkiv / Stefan Holmström
Det nuvarande konserthuset är planerat för en mycket mindre orkester och personal.

Trots att tidtabellen kanske är det viktigaste, medger Isomöttönen att det är just Självständighetsplan som lockar. En kulturstrand med stadsteatern, Wäinö Aaltonens museum och ett nytt konserthus skulle förbättra stadsbilden och utgöra ett dragplåster.

– Jag har sett och fått analysera det som har planerats för platsen. Förslagen är sådana att de sitter rätt på just den platsen. De fungerar och smälter in i stadsbilden.

Det som Isomöttönen har fått se har skingrat oron om att tomten skulle vara för trång, något som många varnat för.

– Det ryms nog där.

I den här frågan har Isomöttönen haft goda erfarenheter av det offentliga Åbo, redan de första veckorna han var här.

– Tjänstemännen i Åbo har förbundit sig till konserthusfrågan, att den ska lösas. Jag vill använda ordet ”ägarskap”, en vilja att driva projektet.

Stefan Holmström
Konserthusets teknikrum är överbelamrat med apparater. Vid skärmen sitter orkesterinspicient Ari Kankare.

Ett nytt konserthus skulle framför allt erbjuda möjligheter att arbeta på alla de sätt som orkestrar verkar i dag, betjänar publiken på helt andra sätt.

– Byggnaden är fin men den planerades för en mycket mindre orkester och personal.

Korridorerna är också fulla med bord, stolar, instrument och scenutrustning. Musiker får träna i omklädningsrum, mellan skåprader.

– Vi kan inte arbeta på sådana sätt som jag önskar, säger Isomöttönen.

Han hör till en ny generation intendenter, som det senaste årtiondet har axlat ansvaret för flera orkestrar och musikhus. De vill ordna nytt i sina konserthus, bjuda in fler dit – samt åka ut med musikerna för att dyka upp och uppträda nästan var som helst.

Sociala medier och livesändningar är också i fokus. ”Konserten kan börja först då man tweetat om det”, som YLE rubricerade en artikel om den ny intendentgenerationen.

Arkiv / Stefan Holmström
På bilden syns scenförlängningen som gör det möjligt att fler musiker får uppträda samtidigt.

NIkke Isomöttönen prisar Åbofilharmonikerna för att de var först att sända på nätet, redan före coronaepidemin.

– Det handlar inte heller om att bygga ett nytt konserthus. Våra nuvarande lokaler används redan varje år av femtio–sextio utomstående. Vi kan inte ens nu föreställa oss allt det som kunde ordnas i de nya lokalerna, som bör vara öppna och inbjudande, möjliggörande.

Konserthuset finns dessutom inte bara för filharmonikerna, säger Isomöttönen. Det ordnas dans och konserter av alla de slag, möjligheterna är många.

Som det är nu är konserthus ändå för det mest både stängda och mörka då man går förbi dem.

– Publiken kunde få så mycket mer i en ny byggnad. Min dröm är att det alltid pågår något i det nya Konserthuset, det blir ett offentligt vardagsrum.

Enligt borgmästaravtalet ska det nya huset vara klart i slutet av 2025. Riktigt så långt har Isomöttönen inte tänkt,

– Det är många musiker som har sagt att de gärna är med då. Invigningskonserten kan pågå i tre veckor om alla ska få vara med.

Dela artikeln

En kommentar: “Filharmonikernas intendent är övertygad: ”Det nya konserthuset skulle sitta rätt på Självständighetsplan”

  1. Jarl Ahlbeck skrev

    Många av oss som ska betala megakalaset är nog inte så lyckliga. Men vi skickar ju räkningen vidare åt barnbarnen inkl låneräntorna som kan stiga ordentligt. Tips: för bråtet i korridorerna till återvinning och klaga mindre på utrymmesbrist.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter