Fick du vård på svenska eller inte i fjol? – Varha vill ha svar på konkreta frågor om den svenska vården senast den 28 januari

Alla som har använt välfärdsområdet Varhas tjänster under fjolåret uppmanas svara på välfärdsområdets enkät om de har fått service på svenska eller inte.
Enkäten kan besvaras till och med den 28 januari.

Exempel på frågorna är hur ofta man har fått – eller inte fått – service på svenska till exempel vid en vårdcentral, ett laboratorium och röntgen eller inom tjänster för äldre, barnfamiljer eller studerande.
Frågorna gäller också service på svenska vid ÅUCS-akuten eller av räddningsverket.
Hoppas på många svar
Karin Simola, direktör för svenskspråkig service vid Varha, hoppas på många svar för att Varha ska kunna utveckla sin svenskspråkiga service.
– Jag hoppas att den som inte själv kan fylla i en webbenkät kan få hjälp av någon närstående eller vän, så att man tillsammans kan gå igenom frågorna.
Den här gången handlar enkäten uttryckligen om Varhas svenska service och inte bara om till exempel tjänster för äldre, utan riktar sig till alla åldersgrupper.
Glatt överraskad av personalens intresse
En motsvarande enkät gjordes kring årsskiftet bland Varhas personal och Karin Simola är glatt överraskad över att så många svarade på den.
– Vi fick 2 129 svar. Det är ungefär tio procent av Varhas personal på 23 000 personer som har svarat. De flesta som har svarat har dessutom inte svenska som modersmål, och uppgav att deras svenskakunskaper är nöjaktiga.
Hon är glad över att det finns ett sådant intresse för svenskan bland personalen.
– Det är en otroligt bra svarsprocent, med tanke på att det är första gången inom Varha som vi frågar om svensk service på det här sättet. Personalen vill kunna ge service på svenska, bli bättre på det och bemöta patienter och klienter på svenska om det är möjligt.
Populära språkkurser
Karin Simola säger att Varhas personal uppmanas testa och själv bedöma sina språkkunskaper.
– På det sättet får man veta vilken nivå man ligger på och hurudana kurser som skulle behövas.
Just nu fylls tyvärr inte alla Varhas svenskakurser. Troligtvis är personalbrist och jäkt orsaken till att de inte fylls, inte det att man inte vill lära sig.
– Man behöver inte vara så bra på svenska när man börjar. Det viktigaste skulle vara att man kan bemöta alla också på svenska vid behov, och kunna hänvisa vidare eller säga ”ett ögonblick”.
Frasordboken hjälper
Varha har vidareutvecklat ÅUCS frasordbok, som finns på Varhas intranät, med fler situationer och nya kategorier, till exempel för äldre och socialarbete.

Enligt Bettina Aaltonen, koordinator vid Varhas tjänster för tvåspråkighet, ska frasordboken snart förnyas, med fler språk och en ljudfunktion.
– Personalen kan välja ut fraser som behövs till exempel då man tar emot samtal från patienter eller kunder. På så sätt kan man klara det första bemötandet, ifall det inte finns någon annan som kan ta emot på svenska. Man kan skriva ut valda fraser och ha framför sig så att man är förberedd.
Ständiga påminnelser om svenskan
Simola påpekar också att det hela tiden och på alla nivåer inom Varha gäller att påminna om att vårdservice på svenska behövs.
Personalbristen inom vården oroar, men signalerna från vårdfältet är att det verkar vara lättare att få personal till svenskspråkiga och tvåspråkiga verksamhetsställen, än till enbart finskspråkiga.

Karin Simola betonar att välfärdsområdet Varha uppriktigt vill ha feedback och hoppas att många fyller i den aktuella enkäten om svensk service.

Enkätsvaren ska användas av välfärdsområdets nationalspråksnämnd och när Varhas språkprogram utvecklas.
– Välfärdsområdet har bara funnits i ett år. Det finns mycket som vi behöver bli bättre på. Vi uppskattar också exakt feedback om till exempel någon patientanvisning inte är den samma på svenska som på finska. Bara genom att få respons kan vi bättra oss.
Just nu är många upprörda över att deras anhöriga förlorar sitt trygghetslarm (ÅU i går).
Varha måste spara 270 miljoner euro inom bara några år.
Karin Simola säger att situationen måste lösas på nationell nivå.
– Någon kanske trodde att allt var färdigt när Varha startade, men det fanns inte mycket tid före den 1 januari i fjol. Alla välfärdsområden befinner sig i samma båt. Kanske vi med tiden kan nå större effektivitet med fler digitala och rörliga tjänster och en effektivare användning av lokaler, men kunderna borde inte få komma i kläm.
Fint! Då kan du svara på Varhas enkät, som du hittar på varha.fi. Sök på ”enkät” så kommer du rätt. /Carina, ÅU
Visst fick jag vård på svenska.