Festivalen Ilmiö bjuder på femtio artister – gratis. Helgen fylls av musik i Åbos äldsta kvarter

I dag, fredag, börjar den två dagar långa stadsfestivalen Ilmiö vid Konstens hus i Åbo. Festivalområdet består av scener på tre innergårdar i ett av Åbos äldsta kvarter, plus en källarscen.
– Inget evenemang tidigare har förenat de olika innergårdarna i Åbos medeltida kvarter, säger Antti Yli-Halla som ansvarar för musikprogrammet på festivalen.
Ilmiö ordandes redan förra sommaren i mindre skala på innergården till Rettigs gamla tobaksfabrik, numera Konstens hus. Då var festivalen anpassad till coronaepidemin och utspridd över fyra dagar med bara en scen.
– Att ordna festivalen här är ett bra sätt presentera Konstens hus för Åboborna och kunna bidra till den nya satsningen.
Åbo stad köpte Rettigs gamla tobaksfabrik av Stiftelsen för Åbo Akademi i slutet av förra året. Byggnaden inhyser nu många konstnärers ateljéer och målsättningen med satsningen var, förutom att lösa problemet med brist på ateljéer för konstnärer, att skapa ett offentligt rum för konst och kultur mitt i Åbo.

Det är låg tröskel att titta in på festivalområdet eftersom hela festivalen är gratis. Yli-Halla säger att flera faktorer ligger bakom det kanske lite udda valet att inte sälja biljetter för en tvådagars festival med cirka 50 artister.
– Ännu i början av året hade vi flera alternativ på bordet. En aspekt var coronan, vad vågar vi satsa på i det osäkra läget? Sedan fick lite mera understöd än beräknat och kunde göra om budgeten. Det kändes som ett fräscht alternativ att testa på något nytt och göra festivalen gratis. Folk har också behov av att få uppleva kultur efter coronatiden.
I och med att de inte sålt några biljetter har arrangörerna inte heller behövt stressa över att eventuellt tvingas minska på antalet festivaldeltagare på grund av coronaläget.
Allt från jazz till punk
Yli-Halla beskriver musikutbudet som väldigt mångsidig finsk alternativmusik: allt från soul och jazz till elektronisk musik och punk.
Ilmiö ordnades för första gången 2009 på Uittamo danspaviljong. Åren 2014-2016 omvandlades endagsfestivalen till den två dagar långa festivalen H2Ö på Runsalavarvet.
Under åren har det också funnits internationella artister på repertoaren, men Yli-Halla säger att det delvis var coronapandemin som gjorde att det kändes osäkert att anlita internationella artister.
Och såklart skulle det ha varit svårare att ha gratis inträde med dyrare utländska artister.
– Men hur det blir nästa år är helt öppet, säger Yli-Halla.
Mycket konst
Bakgrundskraften är det icke-vinstbringande andelslaget Umlaut. Yli-Halla vill också lyfta fram årets samarbetspartners, Bokkaféet som finns på Brinkala innergård där en av scenerna finns, föreningen för elektronisk musik TYEMYY (Turun Yliopiston Elektronisen Musiikin Ystävien Ystävät) och hiphop-föreningen Freshcode.
– Utan samarbetet med dem skulle det inte ha blivit något av festivalen, säger Yli-Halla.
Liksom tidigare år samarbetar festivalen också med konstnärer som både pryder festivalområdet med visuell konst och håller performanser.
Sammanlagt deltar 16 konstnärer i festivalen – många i konstnärspar eller arbetsgrupper. Fatima Amokrane är kurator för konstsatsningen.
– Det finns redan många musikfestivaler och genom att lyfta fram konst vill vi ge en möjlighet också för konstnärer i marginalen att få synlighet, säger Amokrane.
Hon har valt ut konstnärerna genom en öppen ansökan.

Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.