Festivalbesökare om sexuella trakasserier: Förekommer nog


Essi Jussila, Elsa Niemelä och Viivi Wanner säger att sexuellt ofredande nog förekommer på festivaler, även på Ruisrock. Allvarligare incidenter har de ändå inte stött på. Foto: Monica Forssell
Fira vänskap och kärlek, respektera varandra och vars och ens fysiska integritet, behandla alla lika oberoende av hudfärg, kön eller sexuell läggning och ta hand om varandra.
Bland annat så står det på Ruisrocks rosa programblad för i år.
Men hur är det, är festivalkulturen vid Ruisrock alltigenom rosa?

Foto: Monica Forssell
Problem i Sverige
I Sverige slogs det i fjol larm om att festivalkulturen utvecklats i en allt annat än sympatisk riktning.
Sommaren 2017 rapporterades över 150 fall av sexuellt ofredande, våldtäkter eller försök till våldtäkter vid de svenska musikfestivalerna (Källa: Metro). Utöver de rapporterade fallen misstänker man att det dessutom finns ett stort antal fall som aldrig rapporterats till de säkerhetsansvariga eller polisen.
Alisa Kurvinen, Essi Jussila, Elsa Niemelä och Viivi Wanner är av den åsikten att sexuellt ofredande nog förekommer på Ruisrock, liksom på andra festivaler, men att det handlar om ett marginellt problem.
-Om båda parter är i fyllan är det nog lätt hänt att till exempel killen inte förstår ett nej, säger Kurvinen.
-Jo, nog förekommer det en hel del, särskilt senare på kvällen då folk står tätt packade, säger Elsa Niemelä och Viivi Wanner.

Ordningsvakterna borde vara mer uppmärksamma på hotfulla situationer, tycker Alisa Kurvinen. Foto: Monica Forssell
Kurvinen har en gång anmält en hotfull situation till en ordningsvakt men de andra tjejerna har inte vänt sig till ordningsvakterna utan skyddat sig genom att helt enkelt flytta på sig.
Enligt Kurvinen är unga tjejer som druckit för mycket alkohol, den mest sårbara gruppen av festivalbesökare.
-De kan ha svårt att stå på sig, saknar erfarenhet och kan vara rädda för motpartens reaktioner. Ordningsvakterna borde vara mera uppmärksamma på situationer där någon ung tjej är väldigt full och någon äldre person, man eller kvinna, försöker sig på något. Jag tycker att ordningsvakterna då borde ingripa, säger Kurvinen.
Solidarisk festivalkultur i Finland
Efter larmet om våldtäkter, våldtäktsförsök och sexuellt ofredande på musikfestivaler i Sverige i fjol granskade Yle läget i Finland. Enligt en artikel i juli 2017 är de rapporterade fallen av sexuellt ofredande, våldtäkter och våldtäktsförsök vid musikfestivaler i landet få och rockfestivalen Provinssis chef Sami Rumpunen talar om en solidarisk festivalkultur.
Ruisrocks promotor Mikko Niemelä berättar att man vid Ruisrock vill att publiken ska ha en låg tröskel för att komma och berätta för personalen om eventuella problem.
-Allas fysiska integritet bör respekteras och alla ska få vara här i lugn och ro, säger Niemelä och fortsätter:
-Vi har försökt kartlägga problemet och åtminstone fall som rapporterats till myndigheterna finns det rätt få av.
Niemelä tillägger ändå: Men det skulle nog vara blåögt av mig att påstå att sexuellt ofredande inte inträffar.

Bill Ojwaka, Pekka Liimatta,Riku Revonmäki, Lauri Vesanko och Heidi Nordlund är några av de hundratals personer som finns på plats för att hjälpa och ingripa i fall det uppstår problem under festivalen. Ofta gör bara deras närvaro att människor lugnar ner sig. Foto: Monica Forssell
Riku Revonmäki, en av förmännen för ordningsmännen på Ruisrock, säger att #metoo kampanjen medfört att människor har en mycket lägre tröskel än tidigare för att berätta för personalen om någon uppför sig olämpligt.
-Vi ingriper nog genast då och gör klart för vederbörande att det gäller att närma sig det motsatta könet med stil i fall det är så att man blivit förtjust. För alla har rätt till en trevlig festivalupplevelse, slår Revonmäki fast.
Festival utan män i Sverige
Som en reaktion på den inflammerade festivalkulturen i Sverige kommer det i slutet av augusti att ordnas en festival, Statement festivalen i Göteborg, enbart för kvinnor, icke-binära och transpersoner i Göteborg.
Festivalen ordnas för första gången i år och är enligt festivalens webbplats en reaktion på de otaliga sexuella övergrepp som skett mot kvinnor på svenska musikfestivaler. Festivalen är helt fri från cis-män, det vill säga män vars biologiska kön överensstämmer med deras juridiska, sociala och upplevda kön, både vad gäller publik och artister.
I tjejernas öron låter en festival som inte alls välkomnar män, främmande.
-Är det inte dumt att utesluta alla män? Inte är det ju alls alla män som uppför sig dåligt. Jag tycker det är att överdriva, säger Essi Jussila och fortsätter:
-Det är ju ett slag av könsdiskriminering att utesluta en hel grupp av människor bara för att det finns några rötägg. Tänk på hur många människor det finns här! Det är bara en promille och då oftast fyllbultar, som kanske får för sig att ta på ens rumpa. Inte kan man generalisera på det viset.

Petri Raita och Mika Vilpo redo att plåstra om. Foto: Monica Forssell
Fram till söndag mitt på dagen hade ett oklart sexualbrott på Ruisrock rapporterats till polisen. Fallet utreds och ännu finns inga uppgifter om vad fallet handlar om.
Andra slag av allvarligare våldsdåd eller störande beteende hade inte kommit till vare sig de säkerhetsansvarigas, polisens eller sjukvårdspersonalens kännedom på söndag vid middagstid.
-En fartfylld men helt normal festivaldag, sammanfattade Mika Vilpo chef för första hjälp jouren på lördagskvällen.
-Vanligaste problemen har handlat om att festivalbesökarna inte haft vare sig skor eller strumpor på fötterna och därför fått skavsår. En del vrickningar har också förekommit och eftersom dagen varit varm så också huvudvärk som en följd av vätskebrist. Lite alkohol – och drogrelaterade, men inget utöver det vanliga på en festival som denna.
Vilpos tips till festivalbesökarna inför söndagen är att dricka tillräckligt med vatten, ta på sig en solhatt. Och strumpor. Och skor.
BILDER FRÅN RUISROCK 2018
Ruisrock satsar allt mer på säkerhet – parrelationer och triangeldramer vanligaste orsakerna till bråk
Festivalyra i Åbo – Ruisrock sparkade i gång
”Man känner sig välkommen”
Monica Forssell
040-860 3961
monica.forssell@aumedia.fi
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.