Förflytta dig till innehållet

Femton elsparkcyklar fiskades upp ur Aura å på söndagen — fler finns antagligen kvar

folk står vid aura å med uppfiskade rostiga cyklar
folk står vid aura å med uppfiskade rostiga cyklar

Några hundra Åbobor följde med dykarna, eller hjälpte till att städa längs åstranden. Foto: Jouko Moisala

Bland de traditionella fynden på Åbodagens årliga dykuppdrag – tomflaskor, ölstop, dricksglas, radiospelare, vinterjacka, trafikmärke, två kundvagnar, ett par kaffebord – har dykare nu första gången hittat elsparkcyklar i Aura å.

Jouko Moisala, från Åbonejdens dykare och en av drivkrafterna bakom evenemanget sedan flera år, fiskade tillsammans med sin dykargrupp upp sin första elsparkcykel bredvid Förin i augusti under Östersjödagen.

Under det tvåtimmarlånga uppdraget i söndags hittade dykarna totalt 15 elsparkcyklar. Moisala hade räknat med cirka 20. Ett långt kast ifrån de hundratals elsparkcyklarna som hittats längs med Stockholms kajer, men en kraftig ökning från fjolårets antal – inte en enda.

– Hur mycket vi får upp under två timmar beror på hur många dykare vi är. Skulle vi varit några fler, eller hållit på lite längre, skulle vi säkert nått tjugo, säger Moisala.

Gamla bekantskaper

De trogna cyklarna fyllde däremot sin kvot, inga överraskningar där. På söndagen hämtade Moisala och gänget upp över 50 cyklar från bottnen – en alldeles normal mängd, enligt de vana ådykarna.

Ingen stadscykel fastnade dock på kroken. Moisala funderar om det har att göra med att Föli-cyklarna skulle vara enkla att spåra.

Bland allt bråte saknades också en gammal bekantskap. Parkbänkarna har för första gången hållits torra, och deras avsaknad var ny för i år.

– De lär väl ska stanna på fastlandet nu när de är fastsatta, säger Moisala.

gammal och rostig radiospelare

Tio frivilliga dykare dök ner och hittade bland annat den här tystnade boomboxen på åbottnen. Foto: Jouko Moisala

Grön men inte hållbar

Allt som dras upp från ån under evenemanget transporteras till Sydvästra Finlands Avfallsservices (LSJH) Toppå Avfallscentral för vidare hantering och återvinning.

Däribland de gröna Tier-sparkcyklarna, trots att företaget på sin hemsida påstår att de reparerar skadade elsparkcyklar, och återvinner eller -använder ”alla resterande delar”.

Återvinningen är del av deras förbindelse att minska sina miljöutsläpp. I juli kom företaget tillsammans med Voi och ett tredje elsparkcykelföretag ut med en lång lista på sådana löften om hållbarhet.

Voi, det andra elsparkcykelföretaget som verkar i Åbo, har tydligen gjort en bredare tolkning av påståendet.

– De röda (Voi) elsparkcyklarna vi fiskade upp hämtades av företaget som själva var på plats. Ingen var där för att hämta de gröna (Tier), som åkte raka vägen till avfallscentralen med allt annat skräp, säger Moisala.

folk står längs aura å med rostiga cyklar som fiskats upp

Över 50 cyklar och 15 elsparkcyklar hämtades upp ur ån under två timmar på söndagen. Foto: Jouko Moisala

Stort talkointresse

Aura ås dykevenemang har i samband med Åbodagen ordnats i snart 30 år. Idén är att påminna Åboborna om hur mycket skräp som slängs i ån, och i längden hamnar ända ut i Östersjön.

I år deltog tio dykare, varav en är Moisala. Åtta av dykarna var å-veteraner som varit med förr, två var med på det ärade uppdraget första gången.

Dykarna är frivilliga, och i äkta talkoanda hjälpte också allmänheten till genom att plocka skräp längs åstranden.

Kring 5–600 Åbobor uppskattas ha deltagit i söndagens talko. En del stannade en halv timme, andra gick efter en timme.

Ändå har evenemanget varit så att säga coronavänligt, menar Tove Holm vid Åbo stads Östersjöutmaning, en av arrangörerna. Förutom att det hela pågick utomhus, hade strandstädningen delats upp på fyra olika ställen.

– Genom sådana här projekt vill vi engagera medborgare, i Åbo, i Finland och internationellt. På det här sättet har folk som vill möjlighet att vara del av någonting, och så funkar det som en ögonöppnare när folk ser de stora cyklarna. Många var nog överraskade när de såg mängderna skräp.

Evenemanget ordnas i samarbete mellan Åbos dykarföreningar, Auraåstiftelsen, Sydvästra Finlands Avfallsservice (LSJH) och Åbos Östersjöutmaning. I årets städtalko deltog även DG-Diving Group, Håll Skärgården Ren rf, Sihvari Oy power by Tshk Oy, Åbo Vattenförsörjning och Åbo Akademis forskningsprofil HAVET och ämnet Miljö- och marinbiologi.

 

Alexandra Granberg

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter