Femte och sista (?) tvärkonstnärliga Metamorphosis snart på gång i Pargas

Den femte upplagan av det tvärkonstnärliga evenemanget Metamorphois i befolkningsskyddet Grottan ser också ut att bli det sista – åtminstone i nuvarande omfattning.
Det intygar såväl Stella Tiisala, Hans G. Hästbacka och Janne Lindgård som tillsammans med Riinaliina Eräpohja står för konstinslagen den här gången. Evenemanget har traditionellt ordnats som en del av ljusfestivalen Lux Archipelago i november.
– Vi har helt enkelt konstaterat att det blir för mycket att regelbundet ordna evenemanget i den här skalan. Flera av oss har jobbat med projektet i över en månads tid och vi är inte ännu heller klara med allt, säger Hästbacka.
– Vi har haft väldigt många besökare under alla år vi ordnat evenemanget, senast i fjol hade vi över 800 besökare och massor av skolgrupper. De har också i år kunnat boka in sig för guidade visningar, berättar Tiisala.

Men någon form av fortsättning, till exempel under ett veckoslut, är inte utesluten.
– Vi har haft väldigt roligt tillsammans och hoppas åtminstone att vi genom skolbesöken kunnat fostra en ny generation utställningsbesökare, säger Tiisala.
Besökaren ska själv fundera
Exakt vad som väntar besökarna i år avslöjar konstnärerna inte ännu, eftersom en av deras förhoppningar är att besökarna själva ska ta sig en funderare över vad de precis just upplevt.
– Vi vill inte duka bordet för besökarna, utan få dem att föra en dialog med konsten och själva fundera på hurudana tankar och känslor verken väcker hos dem. Men så mycket kan jag säga att flera av verkan tar ställning till aktuella skeenden i världen, säger Tiisala.

Hon menar att kopplingarna inte alltid varit så självklara och att det till och med hänt sig att kopplingarna gått upp för konstnärerna själva ”av misstag”.
”Illamående är också en reaktion”
Hästbacka konstaterar att hans del av utställningen kommer att vara både klaustrofobisk och – förhoppningsvis – göra besökarna litet obekväma inombords. Hans installationer heter The End I och The End II.
– Jag har byggt installationen på ett tema kring böcker med en författare som själv valt ut ett stycke ur ett av sina verk som bandats in och läses högt. Jag måste säga att stycket hon valt passar in på pricken i verket. Det handlar om tyngre grejer och det är till och med värre än verkligheten, säger han.
Ambientmusik i fokus under avslutningen
Lindgård bidrar bland annat med en installation kring musiktemat med gamla cd-skivor och c-kassetter. Tiisala skapar i samarbete med Luode consulting en ljusinstallation med undervattensljud med syfte att väcka tankar kring miljön.

Under utställningens sista dag, söndagen den 26 november, blir det ambientmusik för hela slanten då ”Ambient Day” tar över utställningsutrymmet mellan klockan 14 och 20.
– Det blir en del av de artister som deltagit under tidigare år som uppträder med musik och det hela kommer också att streamas via Pargas stads kulturenhets Youtubekanal, berättar Lindgård.
Det blir också livemusik under vernissagen som är öppen för alla intresserade. Pianisten Elviira Väyrynen som studerat vid Åbo konservatorium kommer att uppträda.
Metamorphosis V har vernissage onsdagen den 15 november klockan 18.30–20.30 i befolkningsskyddet Grottan (Tunnelgränd 4) i Pargas. Utställningen kan ses 16–26 november och avrundas med Ambient Day den 26 november mellan klockan 14–20. Privata guidningar kan bokas via Hans G. Hästbacka på tfn 0400-381 513.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.