Förflytta dig till innehållet

Femte generationens mobilnät kan behöva sändare och fiber i många lyktstolpar

5G-tillämpningarna kan handla om allt från massiva sensornät som har koll på en stads vattenrörsnätverk till trafikstyrning där exempelvis ett sjukhus kan ställa om trafikljus så att ambulanser kommer smidigt fram, nya nöjestjänster för privathushåll, effektivare eldistribution, p-platser som berättar om lediga platser, övervakningssystem för hur rena vattendrag är och mycket mer. Grafik: EU-kommissionen/ÅU


Vilka krav ställer den nya femte generationens mobilsystem? Det försöker åtta finländska städer – Åbo är en av dem – reda ut tillsammans med i det så kallade 5GKIRI-samarbetet.
– Vi är en ingenjörsbyrå och tänker på det hela ur väldigt praktisk synvinkel. Vad ska hända för man verkligen ska kunna bygga ut ett 5G-nät i exempelvis Åbo, säger Anssi Savisalo.
Savisalo är servicechef på företaget Sitowise, som koordinerar de åtta städernas 5GKIRI – ”5GSpurten”.
– Tillsammans med städerna lär vi oss vad 5G betyder och vilka effekter det har.
Tidigare har operatörerna byggt ut och uppgraderat sina egna mobilnät. Nu är det samarbete mellan städerna som gäller, för de kan möjliggöra hela 5G, säger Savisalo.
– Det är nu basstationerna kommer till varje lyktstolpe. Det ställer helt nya krav på stads- och gatuplanering, beviljandet av bygglov och stadens andra processer.
Sitowise sköter lovprocesser för operatörers mobilmaster och Savisalo vet tillståndsprocesser som har tagit två år.
– Då vi i framtiden behöver många 5G-stationer per kvadratkilometer så går det här inte.

Nya sätt att arbeta

Det nya 5G-nätet för med sig det som kallas små celler – ”small cells” – mindre enheter som kompletterar de traditionella basstationerna. Sändarnätet blir så tätt att alla inte kan bygga eget.
Operatörer har sett på städer som tillståndsbeviljare, städer har sett operatörer som grävare och byggare, förklarar Savisalo.
– Det handlar om nya sätt att arbeta, inte om exakt hurdana antenner och stationer som ska resas.
Den nya tekniken dyker först upp i stadscentra, industri- och hamnområden, nya bostadsområden och de viktigaste landsvägarna, förutspår Savisalo. Den femte generationens nät blir enligt honom en del av kommunalteknik på samma sätt som gator, vattenrör och elnät.
Mycket av det som nu har visionerats för 5G kan man redan göra i nuvarande 4G. Det är 5G:s stora dataöverföringspotential som möjliggör nya verksamhetsformer, bland annat det som kallas sakernas internet.
Savisalo tror att den största bromsen för 5G kan vara om operatörerna i början inte finner sådana kommersiella lösningar som sporrar dem till att bygga ut nätet.

Telia, Elisa och DNA har koncessioner

Att det var Sitowise som tog initiativet till 5GKIRI-projektet var logiskt. Företaget, med över 1 400 anställda, är det största finskägda planerings- och konsultbolaget inom byggbranschen.
– Vi har tusen ingenjörer som har tjänat sitt levebröd på praktiskt arbete, som att planera och låta bygga gator, bron och byggnader. Nu ska de som en del av sitt arbete lära sig kommunikationsnätverkens ekosystem och tänkandet.
Statsrådet beviljade nyligen 5G-koncessioner till operatörerna Telia Finland, Elisa och DNA. Mindre 5G-nät har testats på olika håll och världens första 5G-samtal ringdes i somras från Tammerfors till Tallinn.
Finland är kanske något av en pionjär, men alla är ännu i barnskorna då det gäller att förbereda sig på den nya tekniken.
– Det som vi säger åt städerna är att om de inte gör något annat nu, så lägg i alla fall in en fiberkabel för framtiden i varje ny lyktstolpe.

Vad är 5G?

Den femte generationens mobilsystem är snabbare, stabilare och mer utvecklat än 4G-nätet.
5G är avgörande för sakernas internet (Internet of Things), då vardagsföremål, maskiner, fordon och byggnader kan styras eller utbyta data över nätet.
Tekniken kommer att användas för massiva anslutningar (sensor- och mätarnätverk), uppkopplade saker (självstyrande fordon och fjärrstyrda robotar) och mobilt bredband med höga hastigheter.
4G lever vidare och utvecklas parallellt med 5G.
Företag och industri kommer sannolikt att ta till sig 5G före privatkonsumenter.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter