Femstadsmötet på Kimitoön var efterlängtat – ett startskott för fortsatt samarbete

– Den här traditionen har nog funnits av en orsak! Det finns få liknande tillställningar där också de förtroendevalda är med.
Det säger Raseborgs nya stadsdirektör Petra Theman till ÅU, då det vid lunchtid ges chans till några korta intervjuer under det pågående femstadsmötet på Kimitoön på torsdagen. Deltagarna är Pargas, Raseborg, Hangö, Mariehamn och Kimitoön.
– Det är skönt att få träffas efter två magra coronaår. Normalt träffas vi årligen. Folk byts ut, så nu var det högtid att träffas, säger Hangös stadsdirektör Denis Strandell.
På samma linje är Pargas stadsdirektör Patrik Nygrén, som har längtat efter träffen. Förstagångsdeltagaren Arne Selander, Mariehamns stadsdirektör, tycker det är viktigt med möjligheten att skapa personliga kontakter.
– Jag ser det här som startskottet för fortsatt samarbete. I Mariehamn kan vi vara bryggan till Sverige, där vi samarbetar med till exempel Norrtälje, säger Selander.
Vad gör man bra på Kimitoön?
ÅU vill veta vilket intryck direktörerna fått av Kimitoön – vad gör man bra i den här kommunen?
Denis Strandell är imponerad över den utveckling man fick se i Kasnäs under dagens besök och konstaterar att den bidrar till hela Kimitoöns utveckling.
Också Nygrén lyfter fram utvecklingen på hela Kimitoön – den tycker han att man drivit bra. Synliga exempel på utveckling finns förutom i Kasnäs också i Kimito och i Dalsbruk. Nygrén imponeras vidare av hur Kimitoön vänt såväl ekonomi som befolkningsutveckling från minus till plus.
Petra Theman har under dagen lagt märke till att Kimitoöns kommun verkar vara en trevlig arbetsplats där folk trivs och där stämningen är god.
Diskussioner om stort och smått
Vid lunchtid är det främst kommunernas presentationer man hört, men lite plats för diskussion har redan getts.
– Vi har diskuterat både stor och smått, från programvaror till strategiskt tänk. Vi har alla motsvarande utmaningar och vi är bra på liknande saker, säger Petra Theman.
Hon hoppas att under resten av dagen kunna gå mer på djupet i diskussionerna. Redan har man kort berört vårdreformen, men Theman ser reformen av arbets- och näringstjänsterna som en mer central grej där det finns påverkningsmöjligheter. Gällande vårdreformen ser hon att mycket redan är lagstadgat, medan annat är mycket oklart.
Denis Strandell berättar att man berört hur kommunerna kan komma att se ut efter vårdreformen och hurdana organisationsförändringar som är aktuella.
– Bildningen blir ju störst, men som helt nytt kommer livskraften inklusive arbetskraftsfrågor in. Viktigt blir allt från bibliotek till medborgarinstitut och utvecklingen av det tekniska väsendet. Många anställer nu en välfärdskoordinator för att befrämja välfärden. Det har vi inte gjort än i Hangö, säger Strandell.

Kimitoöns kommundirektör Erika Strandberg är så här långt nöjd med dagen och konstaterar att det redan såtts fler frön till idéer för Kimitoön. Hon ger som exempel psykolog Pekka Sauris föredrag, som gav en hel del att tänka på gällande kommunikationen till invånarna i en värld av informationsflöden.
Vill diskutera inflyttning från utlandet
Theman vill under dagen komma åt att diskutera inflyttning från utlandet.
– Vi behöver inflyttning och alla behöver också arbetskraft, säger Theman.
Hon hoppas på att man kunde aktualisera diskussionen även i mindre städer och kommuner, i stället för att stirra blint på in- och utflyttningen från kommun till kommun inom landet.

Plats för mer samarbete
Fler av direktörerna konstaterade att man kunde utveckla samarbetet mer, utöver det med närmsta grannen.
Patrik Nygrén ser gärna ytterligare samarbete också mellan Pargas och Kimitoön – en möjlighet han tycker att kommit i skymundan. För närvarande begränsar sig samarbetet mellan Kimitoön och Pargas långt till branschvisa projekt.
Denis Strandell konstaterar att två- och svenskspråkiga kommuner dock har ett eget nätverk.
– Språkaspekten inom välfärden och vårdområdena är gemensam, och tillsammans är vi större, säger han.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.