Förflytta dig till innehållet

FDUV: Svenska servicen måste fås i skick – ”Det är en skam hur dåligt det fungerar”

Sofia Jernström
När bild av en kvinna klädd i skjorta och kavaj tittar in i kameran. Kvinnan är verksamhetsledare för FDUV.
Annette Tallberg-Haahtela är verksamhetsledare för FDUV. Enligt henne måste något göras för att få funktionshinderservicen i välfärdsområdena i skick.

Familjer vittnar om hur svårt det är att nå fram till socialarbetare, brist på svenskkunnig personal, utmaningar med att få beslut om service och okunskap kring målgruppen.

FDUV är intresseorganisationen för svenskspråkiga personer med intellektuell funktionsnedsättning i Finland.

I ett pressmeddelande säger FDUV:s nya verksamhetsledare Annette Tallberg-Haahtela att FDUV oroar sig för bristerna vad gäller de svenska tjänsterna och regeringens planer för funktionshinderservicen.

– Det är en skam hur dåligt de svenska tjänsterna för personer med intellektuell funktionsnedsättning och deras anhöriga fungerar på sina håll i välfärdsområdena, säger Annette Tallberg-Haahtela.

Hon menar att det här delvis är en följd av att man inte kom i gång med planeringen i tid före övergången till välfärdsområdena. För att garantera tillgången till specialomsorgstjänster på svenska behövs nu samarbete på bred front och någon som koordinerar.

– Vi har följt med den här processen på nära håll och är gärna med och för fram våra synpunkter när strukturerna byggs upp.

En annan aktuell fråga är lagen om funktionshinderservice. Lagen godkändes av riksdagen i mars 2023 men nu föreslår regeringen att man ska skjuta fram lagens ikraftträdande och att man ska precisera lagens tillämpningsområden.

Enligt Tallberg-Haahtela är det ovanligt att riva upp en lag före den ens hunnit träda i kraft och att oklarheterna kring lagen försvårar planeringen inom välfärdsområdena.

FDUV oroar sig också för det tak för kostnadsökning som regeringspartierna kommit överens om. Lagstiftningen ska garantera grundläggande friheter och rättigheter för personer med funktionsnedsättning, och att införa ett budgettak kan begränsa tillgången till subjektiva tjänster.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter