"FBK är en förlängning av räddningsverket" — Kakskertas frivilliga brandkår höll öppet hus


Britt-Marie Juup är ordförande för Kakskerta FBK. Här står hon framför föreningens nyinskaffade tankbil framför den nybyggda stationen, som hade öppet hus på lördagen. Foto: Robin Sjöstrand
Britt-Marie Juup, ordförande för Kakskertas frivilliga brandkår, vill gärna att folk ska förstå att trots att verksamheten bygger på frivillighet så handlar det om en riktig brandkår.
– När vi startade kvinnoavdelningen var det några av kvinnorna som blev förvånade när de bekantade sig med vår verksamhet. De trodde att FBK bara ryckte ut till stora bränder, när centralbrandkåren behöver förstärkning, säger Juup.
Och ryktet kring FBK går ju lite så. ”Titta, där rycker FBK ut, nu är det någonting stort på gång”, är det säkert fler än en person som har tänkt när de sett någon av de frivilliga brandkårernas bilar.
Men riktigt så är det inte.
– Vi är i stort sett alltid först på plats här på Satava och Kakskerta, ofta är vi den enda enheten som rycker ut. Även om stationen är obemannad så har vi tio minuter på oss att skicka iväg en enhetschef och tre brandmän, och det har väldigt sällan hänt att vi missat det, säger Juup.
Den enda gången som FBK fungerar som reserv åt centralbrandkåren i Åbo är när det sker ett stort larm och alla enheter i centrum rycker ut.
– Då kallas vi in och sitter i beredskap antingen här eller i centrum.
Brandstationen på Satava är nybyggd, och den stod klar i början av december. Tidigare fanns stationen i Harjattula, 15 minuter längre ut.
– Nu är vi mera i centrum av öarna och troligen kommer vi också att hjälpa till på Hirvensalo i framtiden, säger Juup.
Stationen fylldes med folk
På lördag höll Kakskertas FBK öppet hus på sin nya brandstation – och det redan innan stationen har haft en officiell invigningsfest!
– Vi fick kolla saken med Egentliga Finlands räddningsverk först, eftersom vi lyder under dem, men de tyckte det var en bra idé, säger Juup.
Och Kakskertaborna tycks hålla med. När ÅU kommer till brandstationen är parkeringen fylld med bilar, och brandstationen med folk.
– Det blev en bra dag för det här. Vädret är just sådär passligt dåligt, säger Juup nöjt och nickar mot fönstret där regnet smattrar piggt.
Idén med en öppen dag är att visa ortsborna att stationen finns.
– Vi hoppas naturligtvis att ortsborna ska förstå hur viktigt det är att vi finns här. Vi tar gärna emot fler frivilligarbetare, men har man inte tid så hoppas vi att man går med som stödande medlem. Det finns 2500 hushåll här runt omkring, och om alla betalar medlemsavgiften på tio euro, så har vi redan en ansenlig summa att förnya vår utrustning med, säger Juup.

Brandstationen var stundvis smockfull med folk, och speciellt släckningsbilen var populär att titta på. Foto: Robin Sjöstrand
Specialutrustad enligt öarnas behov
Pengarna går förstås inte till de som bekämpar bränderna – utan till föreningen.
– Vi får en del pengar från Egentliga Finlands räddningsverk för varje utryckning vi gör och vi använder dem att hålla utrustningen i skick. Dessutom satsar vi mycket på att köpa in specialutrustning för de behov som ställs på en brandstation här på öarna.
Grundutrustning får stationen från räddningsverket, men all specialutrustning köps in med föreningens egna medel. Det inkluderar det nyaste tillskottet, en fyrhjulsdriven tankbil som både är smalare och har större vattentank än släckningsbilen.
Utöver den finns också specialhjälmar åt brandmännen, diverse bilar och fordon och en fyrhjulsdriven specialterrängbil.
– Den har specialutrustning som är bra att släcka bilbränder som uppstår vid bilolyckor med, och sådana händer ju en del här ute, säger Juup.
Stark gemenskap på Kakskerta
De frivilliga som är med i utryckningsgruppen, den grupp på 21 personer som alltid är i beredskap, har tagit till sig brandstationen som ett andra hem.
– De övar varje måndag mellan 18 och 20, men i övrigt är de här och tränar och umgås.
Juup är inspirerad av den starka gemenskap som råder ute på öarna.
– När jag tog över som ordförande märkte jag hur otroligt det är med alla aktiva människor här ute. I princip kan vi hitta på vad som helst att utveckla och folk säger bara ”Jaja, då kör vi igång”. Det är en härlig gemenskap.
Kakskerta FBK
- Är den enhet som först rycker ut till bränder på Kakskerta och Satava med närområde.
- Består av Utryckningsgruppen, Kvinnoavdelningen och den nygrundade Stödavdelningen.
- Utryckningsgruppen består av 21 personer, varav en är kvinna.
- Gör mellan 60 och 80 utryckningar per år.
- Föreningen är grundad 1939. På 60-talet införlivades den i Åbos FBK för att återuppväckas 1999.
- Har en livlig verksamhet, men söker ständigt efter nya medlemmar.
LÄS OCKSÅ:
Släckningsbilen populär när barnen fick välja — och bastun förstås
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.