Förflytta dig till innehållet

Fästingsäsongen fortsätter – rekordmånga kryp har observerats i år

Arkiv/Johan Backas
en fästing
Fästingarna är aktiva så gott som året om. De milda vintrarna och klimatförändringen gör att de kommer att synas ännu mer än tidigare, säger professor på Åbo universitet.

De milda vintrarna och klimatförändringen gynnar fästingarna. Det säger professor Ilari E. Sääksjärvi som forskar i biodiversitet på Åbo universitet.

– Fästingarna är aktiva ännu då det är fem grader varmt. I synnerhet vid kusten har de senaste vintrarna varit milda och fästingar påträffas så gott som hela året. De sista observationerna brukar göras i december, de första i januari.

Värmen gör också att fästingarna söker sig allt högre upp i landet. Krypen har hittats så långt i norr som Rovaniemi.

Punkkilive slår rekord

webbplatsen Punkkilive som universitetet har utvecklat tillsammans med läkemedelsföretaget Pfizer har det i år registrerats rekordmånga fästingobservationer, säger Sääksjärvi.

Antalet är redan uppe i 143 000.

En observation kan innehålla flera fästingar vilket betyder att det totala antalet enskilda fästingar är närmare 350 000.

– Punkkilive har varit igång tre år och det här är alla tiders toppår. Antalet observationer är redan dubbelt fler än i fjol. I kustområdet mellan Hangö och Nystad har det gjorts uppskattningsvis 20 000 observationer.

en leende man i randig skjortaArkiv/Jean Lindén
Professor Ilari E.Sääksjärvi har varit med om att utveckla webbplatsen Punkkilive där medborgarna kan rapportera sina fästingobservationer.

Fästingarna trivs också i stadsmiljöer. Till exempel i Åbos parker är det vanligt att man ser fästingar. Enligt kartan på Punkkilive har det i år funnits över 100 fästingar i området kring salutorget.

Sääksjärvi hoppas att medborgarna fortsätter rapportera sina fästingiakttagelser på Punkkilive.

– Det ger oss värdefull information om hur fästingarna rör sig under hösten och vintern.

På ÅUCS har man fram tills den sista oktober registrerat 47 fall av den fästingburna hjärninflammationen TBE. Vid motsvarande tid i fjol var antalet 34.

Dela artikeln

2 kommentarer: “Fästingsäsongen fortsätter – rekordmånga kryp har observerats i år

  1. Susanne Nyman skrev

    Vi hade massor av fästingar på vår gula långhåriga katt i somras. Men nån enstaka i oktober och ingen i november. Förut om åren har vi plockat många också på hösten.

  2. Mikael Holmberg skrev

    Även om fästingarna antalsmässigt ökar och spridningsområdet blir större, så tycker jag att det finns märkbart färre fästingar på fällda hjortar och rådjur denna jaktsäsong.
    Djuren har rört sig på östra delen av Lillandet i Nagu.
    Har någon annan lagt märke till samma sak?

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter