Förflytta dig till innehållet

Fästingdödare, spindelparasiter och blindtarmar — Åboforskare visar framfötterna


Nyligen fick nyheten om Åboupptäckten om fästingdödaren, parasitstekeln Ixodiphagus hookeri, stor spridning också utanför forskarvärlden (ÅU 22.11.2019).
Parasiten som dödar fästingar innan de hinner föröka sig upptäcktes på Själö av Åboforskare – för första gången i Norden sedan 1950-talet.
Många medier, också från utlandet kontaktade forskardoktorn Jani Sormunen vid biodiversitetenheten vid Åbo universitet för att få en intervju om upptäckten (ÅU 12.12.2019).
Alla avskyr fästingar, alla känner någon som har drabbats av borrelios.
Alla vet att fästingar sprider TBE, alla vet vad fästingkoll är.
En nyhet som handlar om någon som angriper fästingar är en given succé.
Alla kan också relatera till blindtarmsinflammation.
Alla vet någon som har opererats för blindtarmen, alla vet att en skarp smärta i nedre delen av magen ska tas på allvar.
Också här visar Åboforskare framfötterna och de nya rönen från Åbo har betydelse över hela världen, när en mer än hundra år gammal sanning om bildtarmsoperationer ifrågasätts genom vetenskaplig forskning.
Den vanligaste orsaken i hela världen till att någon akut måste opereras på en jourmottagning är nämligen akut blindtarmsoperation eller att man misstänker en sådan.
En inflammation där det finns risk för att blindtarmen spricker måste alltid opereras.
Men en lindrig variant av blindtarmsinflammation kan hos en stor del av patienterna åtgärdas med hjälp av antibiotika.
Det visar forskning vid Åbo universitet, TY, och Åbo universitetscentralsjukhus ÅUCS, som har letts av professorn och överläkaren Paulina Salminen (ÅU 10.1.2020).
Det är inte bara goda nyheter för många som drabbas av blindtarmsinflammation, eftersom en operation alltid är ett ingrepp som också medför risk för komplikationer och en viss konvalescens.
Det är också en god nyhet för sjukhusen som kan använda sina personalresurser och operationssalar till andra ingrepp.
Att vanligt förekommande operationer i stor utsträckning kan undvikas har naturligtvis också en stor betydelse för hälsovårdskostnaderna för samhället. Också det är en god nyhet.
Och det är goda nyheter för Åbo universitet, eftersom det här forskningsrönet lyfts fram som ett av det förra årtiondets allra mest betydelsefulla av den ansedda vetenskapstidskriften Journal of American Medical Association JAMA, som ges ut av de amerikanska läkarnas branschorganisation.
Låt oss upprepa: Ett av det förra årtiondets allra mest betydelsefulla rön inom medicin.
Att alla blindtarmsoperationer inte behövs utan kan ersättas av antibiotika anses vara bland de tio viktigaste medicinska upptäckterna under 2010-talet.
En av tio på ett helt årtionde. Och den kommer alltså från Åbo.
Trumvirvel och fanfar.
Den första vetenskapliga artikeln publicerades i JAMA år 2015, den andra om en uppföljningsstudie som visade samma sak år 2018.
För största delen av patienterna som hade fått antibiotika var det ett säkert vårdalternativ, trots att man i över hundra år hade ansett att en operation var nödvändig.
Att ifrågasätta en gammal sanning är aldrig lätt.
Paulina Salminen säger att försöket väckte mycket känslor i början.
– Det här var tidigare ett kontroversiellt ämne att forska i. Men finländska patienter är väldigt positivt inställda till forskning och deltar gärna i undersökningar, säger hon (ÅU 10.1.2020).
Hon är glad över det internationella erkännandet och den uppmärksamhet som de finländska forskarna nu har fått för sitt arbete.
Enligt henne är det ett bevis på att också forskare i lilla Finland kan bedriva högklassig medicinsk forskning genom samarbete.
– Det här är ett fint erkännande för kirurgisk forskning i Finland, säger hon.
Och kirurgisk forskning i Åbo, vill vi betona.
Åboforskarna fortsätter att leverera inom en bredd av områden.
Samma dag som nyheten publicerades om att blindtarmsbehandling med antibiotika räknas bland en av årtiondets tio viktigaste medicinska artiklar kunde forskare vid TY:s biodiversitetsenhet berätta att man har upptäckt femton tidigare okända arter av parasiter som håller till på spindlar i regnskogen i Amazonas och i Anderna.
Parasitsteklar är en av de artrikaste organismgrupperna på hela jordklotet, men samtidigt vet man fortfarande väldigt lite om de tropiska arterna.
Men Åboforskarna bidrar till ny kunskap också på det här området.
Åbo universitet, TY, ”världens första finskspråkiga universitet”, firar sitt hundraårsjubileum i år, bland annat med en extra påkostad årsfest där president Sauli Niinistö håller festtalet, en födelsedagsfest utomhus i slutet av februari och en vetenskapsmarknad vid åstranden i september.
Den cancerforskning som bedrivs i Åbo har länge varit i särklass.
Det är glädjande att också andra forskningsområden som kirurgi – och parasitsteklar – som bedrivs vid universiteten och universitetssjukhuset i staden nu lyfts fram internationellt.
I den här staden finns en ansenlig och ansedd kunskap samlad på vitt skilda områden.
Det kan vi alla komma ihåg att vara stolta över.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter