Farväl vintertider – det åländska elpriset sänks med 33 procent

Ålands elandelslag sänker priset på elenergi med 33 procent den 1 mars.
Det går från 18,15 till 12,10 cent per kilowattimme (inklusive moms).
Anledningen är den milda vintern och lägre marknadspriser, samtidigt som kunderna sparat el.
– Vi gör bedömningen att februari inte ska erbjuda så stora överraskningar att det ändrar helhetsbilden – och vi ville få ut det medan det ännu är lite vinter, säger vd:n David Karlsson.
– Det ser nu helt annorlunda ut än det gjorde i november.
Han säger också att målet är ytterligare en sänkning innan sommaren.
Mars kan vissa år bli betydligt kallare än normalt, är det inte för tidigt att summera vintern?
– Risken finns alltid, men jag tror vi fixar det.

Priset hamnar nu under oktoberpriset, men är ännu långt över priset för ett år sedan. Då var förbrukningskostnaden i februari en tredjedel av vad den är i dag.
– De priserna är avlägsna, för de bygger på en helt annan situation, säger David Karlsson.
Det är endast den rörliga kostnaden för energi som sänks. De höjningar av grundavgifter och rörliga nätavgifter som genomförts ligger kvar. Fram till slutet av april gäller en lägre moms på el.
Även Mariehamns Energi överväger en prissänkning.
”Ligger i röret”
Linus Dolke, elhandelsansvarig, vågar dock inte sätta något datum.
– Det ligger i röret, men vi har inte tagit något beslut om det ännu. Det är något vi ska diskutera på styrelsemötet nästa vecka.
Sedan årsskiftet är prisskillnaden för normaltariff större än någonsin tidigare mellan ÅEA och Mariehamns Energi.
– Även om vi är på samma ö har vi inte samma förbrukningsmönster och samma kunder som Ålands elandelslag. Så vi måste anpassa oss efter våra premisser, säger Linus Dolke.
Han menar att prisjämförelser borde göras över ett eller två år.
— Vi köper in el för ett par år framöver, därför blir det en långsammare kurva upp och ned. Vi har ändrat vår strategi med tanke på volatiliteten.
– Försäkringspriserna i första kvartalet har gått ned från 360 euro per MWh till 70 euro sedan december. Det har rört sig så snabbt, så vi hinner inte korrigera våra priser i den takten, säger Linus Dolke.
Inget av elbolagen har i dag behov av att utnyttja det stödpaket för likviditet med nödlån och borgen från landskapet om totalt 15 miljoner som EU-kommissionen godkänt. Men utesluter inte att det kan behövas framöver.
– Blir det turbulent nästa höst och vinter kan det vara användbart då. Vi ser hur snabbt det kan ändras, säger David Karlsson.
Björn Nylund
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.