Fartygsbyggnad ska bli smartare – Cadmatic och Åbo universitet samarbetar i EU-projekt

Det ska bli smartare och mer produktivt att bygga fartyg.
Åboföretaget Cadmatic, som specialiserat sig på 3D-planering och programvaror inom fartygsbyggnad samarbetar med Åbo universitet i ett EU-finansierat projekt för digitalisering av byggnadsprocesser.
LÄS OCKSÅ
Projektet Smart European Shipbuilding (SEUS) lanserades den 1 januari, och dess mål är att hitta tekniska lösningar som krävs i datastyrd fartygsbyggnad.
Med olika programvaruplattformar ska planeringstiden för ett fartyg kortas av med 30 procent och tiden för själva bygget och monteringen ska skäras ner med upp till 20 procent. Tanken är att man med hjälp av nya programvaror kan stöda hanteringen av data, kommunikation och samarbeten mellan olika parter i alla skeden av fartygsbyggnad.
Massivt EU-projekt
SEUS-projektet är en del av EU:s forsknings- och innovationsprogram Horizon Europea vars budget ligger på 95,5 miljarder euro. Av SEUS-projektets finansiering på cirka 7 miljoner utgör Cadmatics och Åbo universitets gemensamma andel 2,25 miljoner euro. Cadmatic ansvarar för koordineringen av den tekniska biten i det fyra år långa projektet.

– Det är verkligen fint att vara med i denna ytterst målinriktade europeiska forskning och innovationsfrämjande helhet. Cadmatic har över 40 års erfarenhet inom fartygsbyggnad, och våra experters insats under dessa fyra år kommer vara betydande, säger Cadmatics vd Jukka Rantala.
SEUS-konsortiet består av åtta organisationer från fem olika länder. Utöver Åbo universitet är också Norges teknisk-vetenskapliga universitet (NTNU) i Trondheim och yrkeshögskolan NHL Stenden i Nederländerna med i samarbetet.
– Åbo universitet har målmedvetet satsat på teknisk-vetenskaplig forskning och undervisning. Samarbetet med Cadmatic är tätt och SEUS-projektet är ett ypperligt exempel på ett lyckat samarbete. Projektet främjar också universitetets långsiktiga mål att stärka sina internationella forskningssamarbeten, säger Åbo universitets vice rektor Mika Hannula.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.