Förflytta dig till innehållet

Fartygens effektivitet allt mer avgörande – Silja Europa ett av de mest törstiga och smutsiga fartygen

Arkiv/Jan-Ole Edberg

Bunkerpriserna har fördubblats på ett år för de stora rederierna. Fartygens effektivitet kan nu vara helt avgörande för hur de trafikeras – eller hyrs ut som hotell. Statistik visar dock att det är de två äldsta fartygen som förbrukar minst – och gör lägst koldioxidavtryck.

Den Europeiska sjösäkerhetsbyrån, EMSA, övervakar sedan några år koldioxidutsläppen från sjötransporter i EU:s vatten. Rederierna rapporterar själva in sina data, som bränsleåtgång, timmar till havs samt passagerar- och fraktstatistik.

Siffrorna visar bland annat med vilken effektivitet med avseende på klimat och bränsleekonomi som verksamheten bedrivs.

Nyan har sammanställt 2021 års siffror för de fartyg som har koppling till Åland och de största rederierna. 2021 var ett pandemiår, vilket gör att flera fartyg kan framstå som mer törstiga eller ineffektiva än de är när de inte varit i kontinuerlig drift.

Bunkerpriserna blir en allt viktigare faktor för hur rederierna väljer att bedriva sin verksamhet. I dag är de runt dubbelt så höga jämfört med för ett år sen.

– Kalkylen har förändrats ganska mycket. Ju högre bränslepris desto fler åtgärder är aktuella, säger Rederi AB Eckerös vd Björn Blomqvist och syftar på fläktar, pumpar och värmeåtervinning.

Hyr ut det minst effektiva

Bunkerpriserna väger tungt när Tallink har valt att chartra ut flera fartyg, bland annat Silja Europa som ska agera flyktinghotell i Holland fram till nästa sommar. Fartyget framstår som törstigast och smutsigast i åländska farvatten, både förra året och tidigare år med en medelförbrukning på 339 kg per nautisk mil.

Numera sålda Mariella var det Viking Line-fartyg som drog mest bränsle förra året, tydligt mer än Gabriella som också trafikerade Helsingfors.

– Det beror på hur skroven varit utformade och det har förbättrats för varje generation fartyg, säger Viking Lines vd Jan Hanses .

– Vi har lyckats effektivisera med 30 procent sedan 2008. Det handlar främst om hur vi producerar värme och el – och anpassar farten. Men vi kan inte dra ned på farten som det är nu, möjligen på Helsingforslinjen, men det måste också vara intressant för passagerare och frakt vilka tider det handlar om.

Viking Line har satsat på nya bränslesnåla och LNG-drivna fartyg på Åbo-rutten. Några årsdata finns ännu inte för Viking Glory, Men Viking Grace var snålast på sträckan under 2021 och drog i genomsnitt 40–45 kg mindre per nautisk mil än Silja Galaxy och Baltic Princess.

Endast fraktinriktade Finnlines Finnfellow, som nu ersatts av den större Europalink, var bränslesnålare. Siljas Åbofartyg noteras också för de största klimatavtrycken totalt, tillsammans med Tallinks Star som trafikerar Finska viken. Star kommer att ersättas av helt nya MyStar under hösten.

Lämnar LNG-driften igen

Viking Lines mest miljövänliga fartyg kommer sannolikt välja diesel före LNG i vinter igen.

Från november 2021 till mars 2022 valde Viking Line att köra Viking Grace på diesel istället för naturgas – och det kan bli likadant i år för både Grace – och Glory.

Vd Jan Hanses betecknar LNG-priserna som ”våldsamt höga”.

– När vi går in i september med de förväntade priserna så kommer vi igen byta tillbaka till diesel.

Det kostar även bränsle att ligga vid kaj eller upplagd. De utchartrade Tallinkfartygen, Victoria I och Romantika, ligger högt i jämförelse för 2021 – men över halva deras klimatavtryck har skett under hamntid.

Birka Stockholm förbrukade till exempel 1 111 ton bränsle under 2021 utan att lämna kajen.

Långsamma trotjänare

De gamla trotjänarna till Sverige då? Ms Eckerö och Ms Rosella, båda byggda 1979, är faktiskt de mest bränslesnåla fartygen enligt statistiken. Förklaringen ligger främst i marschhastigheten.

– Det är ett fartyg som har några år på nacken, men vi har förnyat väldigt mycket teknik. Bland annat har vi två nya huvudmotorer och jobbat med propellrarna. Skrovets motstånd i vattnet kan vi inte göra så mycket åt, men det spelar mycket stor roll hur fort man kör. Ms Eckerö går med 13–15 knop medan vi måste köra 80 procent snabbare med Finlandia över finska viken, säger Björn Blomqvist.

– Att köra ikapp tid kostar väldigt mycket pengar, tillägger han.

Rosella håller en lite högre hastighet och Viking Line har på senare tid sagt flera gånger att rutten inte är lönsam för rederiet.

– Hon skulle kunna göras mycket bättre, om man skulle bygga nytt där. Men det finns ingen rim och reson i det, säger Jan Hanses.

Effektivast för klimatet? Viking Grace har lägst koldioxidutsläpp per passagerare – medan Tallinks Baltic Queen och Baltic Princess noterar lägst per frakt.

Men här har andra fartyg, till exempel den törstiga Silja Europa, haft lägre siffror innan pandemin.

En tabellNya Åland

Björn Nylund

Artikeln korrigerad 18.8 klockan 16.20:

”Metric tonnes” (vanliga ton=1000 kg i Europa) har blivit miljoner ton. Till exempel förbrukar Rosella enligt rapporten 6 389 ton bränsle per år och inget annat.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter