Förflytta dig till innehållet

Färsk undersökning: Flygplatsens betydelse för Åboregionen räknas i miljarder – men det kunde vara ännu mer

Arkiv
Propellerpassagerarplan
Företag i Egentliga Finland efterlyser fler direkta flyg till bland annat Köpenhamn och Mellaneruropa.

Flygtrafikens ekonomiska betydelse för tillväxten och framgången i Egentliga Finland är betydande. Flygtrafikens helhetsekonomiska betydelse för Åboregionen är 7,7 miljarder euro. Det är den största summan bland de undersökta flygplatserna.

– Utan de senaste försämringarna i Åbo flygplats förbindelser skulle betydelsen sannolikt vara ännu större, säger Krista Ahonen som är påverkanschef på Åbo handelskammare i ett pressmeddelande.

Handelskammaren i Åbo och sju andra regionala handelskammare har undersökt flygtrafikens regionalekonomiska betydelse. Någon motsvarande undersökning i den här omfattningen har inte gjorts tidigare. Flygplatserna som var med i utredningen medör 38 miljarder euro och 96 000 jobb.

Resenärer läcker till Helsingfors

Speciellt beroende av flygtrafiken är den kemiska industrin, maskinindustrin och turismen i Åbotrakten. Enligt utredningen använder sig speciellt företag inom metallbranschen sig av flygtrafiken eftersom många av dem har betydande export. Av resorna gjordes 98 procent utomlands.

Över hälften av regionens företag säger att flygtrafikens dragnings- och hållningskraft är oumbärlig eller nödvändig för att locka kunnig arbetskraft. Enligt utredningen skapar flygtrafiken 21 320 jobb i regionen. En av de viktigaste följderna av flygtrafiken är att den skapar nya jobb.

Flygtrafikens så kallade katalytiska effekt (betydelsen för andra branscher) på investeringar i Egentliga Finland har varit 400 miljoner euro under de tio senaste åren och 538 miljoner euro i skatteintäkter. I siffrorna ingår trafik som läcker från Åbo flygplats till andra flygplatser. Den största läckan, 75 procent, är till Helsingfors-Vanda flygplats.

Önskar flyg till Mellaneuropa

Näringslivet oroar sig för speciellt de dåliga förbindelserna utomlands där exportföretagens kunder i huvudsak finns. Åbo handelskammarens medlemmar har upprepade gånger framfört önskemål om direktflyg från Åbo till Köpenhamn och till Mellaneuropa, i synnerhet till Tyskland. Enligt den färska undersökningen behövs flygtrafiken speciellt för företagens internationalisering, breddandet av kundunderlaget och för att nå marknaderna.

If Skadeförsäkrings personalchef Marketta Helokunnas säger att man reser regelbundet i bolaget, både med flyg och med färja. If gör cirka 2 000 flyg ut i världen och tillbaka varje år.

– När ett företag verkar i flera länder är fungerande och smidiga förbindelser nästan ett livsvillkor. Resandet är oundvikligt i en försäljnings- och expertorganisation där det är viktigt att kundförhållanden och projekt sköts ansikte mot ansikte. Om arbetsresorna är besvärliga styrs expertrekryteringarna lätt till huvudstadsregionen, säger Helokunnas.

Miljoner har gått förlorade

Ofta flyger man av praktiska orsaker via Stockholm för att kunna flyga vidare ut i till exempel Europa. De ständigt minskande flygförbindelserna oroar.

– Om vi vill vara ett lockande område för investeringar måste vi ha bra och fungerande flygförbindelser. Det finns internationell forskning som visar ett direkt samband mellan flygtrafik och bruttonationalprodukt, säger Krista Ahonen.

Ofungerande förbindelser har enligt utredningen fört hundratals jobb och investeringar på tiotals miljoner till andra håll. Regionens företag uppskattar ett de förlorat 120 miljoner euro i omsättning på grund av försämrade flygförbindelser.

– Det är en ansenlig summa som regionen inte har råd med. Diskussionen om att regionala flygplatser är olönsamma kan man, med stöd av den här undersökningen, säger Ahonen.

Exporttunga företag i stort behov av flyg

Av företagen som sysslar med internationell handel är 89 procent beroende av flygtrafik. Beroendet är extra stort i regionens kemiska industri, annan tillverkande industri och i branscher som sysslar med information och kommunikation.

Åbo flygplats betydelse kommenterades av 102 svarande i Egentliga Finland. Största delen var medlemmar i Åbo handelskammare och representanter från näringslivet i regionen.

I utredningen deltog också Mellersta Finlands, Kuopios, Österbottens, Norra Karelens, Satakunta och Tammerfors handelskammare. Undersökningen gjordes på försommaren.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter