Förflytta dig till innehållet

Färsk rapport: Så kan de två hålen på Estonia uppstått

Skadorna som upptäckts på Estonias styrbordssida uppkom med hög sannolikhet när fartyget nådde havets botten. Det är den viktigaste slutsatsen i en rapport som forskare vid Tallinns teknologiuniversitet presenterade på torsdagen.

Estlinefartyget Estonia, som tidigare hette Viking Sally, sjönk på Östersjön den 28 september 1994 på väg från Tallinn till Stockholm.

Pressbild
De färgade områdena visar skadorna på Estonia när hon nått havets botten. De största skadorna finns på fartygets mittsektion och mot aktern.

Estlands, Finlands och Sveriges gemensamma haverikommission kom fram till att bogvisiret hade lossnat på grund av den hårda sjögången.

Men frågetecken kvarstod. I arbetet med en tv-dokumentär om Estonias förlisning hittades två hål på fartygets styrbordssida.

Målet med den undersökning som presenterades på torsdagen var att avgöra om de hålen uppstod när Estonia nådde havsbotten.

Simulerad sjunkning

Det fanns ingen färdig modell för hur man skulle gå tillväga för att simulera vad som hände med fartyget på väg ner till havets botten.

Forskarna skapade bland annat metoder för att simulera hur vattnet flödade in i fartyget och hur luftfickor som bildades på tre platser i fartyget kunde ha påverkat händelseförloppet.

Estonia ligger på cirka 80 meters djup, på sidan över en större sten.

Vid olyckstillfället fanns flera lager mjukare lera runt stenen som har pressats ihop och blivit hårdare. Trots att fartyget sjönk långsamt fick det omfattande skador.

Pressbild
Illustrationen visar ögonblicket när Estonia nådda havets botten. Fartygets styrbordssida faller mot en sten som är omgiven av flera lager mjukare lera.

Det här var första gången man lyckats simulera omständigheterna när Estonia nådde botten, säger professor Kristjan Tabri som är den huvudsakliga författaren bakom rapporten.

Men inga definitiva slutsatser om de två hålen presenteras i rapporten.

Det är upp till de berörda sjösäkerhetsmyndigheterna att dra sina slutsatser om hur skadorna uppkom, säger Tauri Roosipuu vid Estlands säkerhetsutredningsbyrå i ett pressmeddelande.

Rapporten finns på nätet

Rapporten kan läsas i sin helhet på nätet på adressen estonia1994.ee.

Välj engelska som språk uppe i högra hörnet och gör en sajtsökning på ”Numerical Assessment of Bottom Contact of MV Estonia”. Där finns rapporten, en sammanfattning och illustrationer.

Patrik Dahlblom/Nya Åland

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter