Förflytta dig till innehållet

Färsk rapport: Över 600 havsörnsbon i Finland – flest halvstora ungar i Egentliga Finland

Arkiv/Jouko Högmander
Två fåglar mot blå himmel.
Havsörnarna mår bra i Egentliga Finland.

Havsörnsreviren i Finland har kontrollerats och sammanlagt 623 bebodda bon har hittats.

Antalet är på samma nivå som i fjol. Häckningen ser dock ut att ha lyckats bättre än i fjol och man hittade åtminstone 629 levande, minst halvvuxna ungar, vilket är lite fler än i fjol.

Ser man till de olika regionerna i landet finns det just nu flest halvstora ungar i Egentliga Finland. Antalet är 174 i Egentliga Finland. I Finska viken drygt 50 och i Åland drygt 120.

Fågelungar i ett bo. Jouko Högmander
Årets häckning lyckades lite bättre än i fjol.

Resultaten visar att havsörnsstammen längs Finlands kust och i skärgården har stabiliserats.

I inlandet ser havsörnarna ut att sakta bli fler medan någon ökning inte syns i skärgårdsområdena. Nya revir uppstår i takt med gamla revir blir öde.

Under de senaste decennierna har havsörnens återkomst påverkat många fåglars stammar.

Ejdern och trutarna har minskat i antal på grund av havsörnsstammens tillväxt. De nyligen invandrade arterna mellanskarv och vitkindad gås har tvingats anpassa sig till havsörnens närvaro och predation.

Mellanskarvens populationsökning har dock stannat av och forskarna bedömer att havsörnens roll är betydande i den processen.

Det är Fiskgjusestiftelsens volontärer som räknat bona. Stiftelsen rapporterar årligen om havsörnens häckningsresultat bland annat till Miljöministeriet, Naturhistoriska centralmuset, Finlands miljöcentral och miljöbyrån vid Ålands landskapsregering.

Havsörnen är en central indikatorart för Östersjöns tillstånd, och stammens utveckling följs upp inom ramen för Konventionen om skydd av Östersjöns marina miljö, Helsingforskommissionen (HELCOM).

Stiftelsen ser gärna att allmänheten meddelar uppgifter om havsörnsbon till exempel till epostadressen merikotka@saaksisaatio.fi.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter