Förflytta dig till innehållet

Färre markbränder i somras jämfört med i fjol

Regionförvaltningsverket
skog och rök
Något färre skogsbränder i år. Också antalet flygspaningar blev färre.

Enligt räddningsväsendets statistik minskade antalet markbränder jämfört med åren innan, sett till statistik från maj till augusti.

Årets största markbrand uppstod i Norra Österbotten i maj och var 15 hektar stor.

I år har det uppstått 2 117 markbränder medan antalet var 2 357 stycken år 2021. Antalet markbränder (i snitt) var 3 272 per år under åren 2018–2020.

Många faktorer påverkar förekomsten av markbränder: torka i terrängen, naturfenomen som blixtar och i hög grad människors eget agerande.

I år började de regelbundna flygspaningarna efter skogsbränder i maj och upphörde i slutet av augusti. Flest flygningar gjordes i områdena mellan landskapen Egentliga Finland, Kymmenedalen och Södra Karelen.

Minst flygningar gjordes i landskapen Lappland och Norra Österbotten.

Färre flygspaningar

Det här året var antalet flygspaningar också avsevärt färre än jämfört med åren innan. Det gjordes 392 flygspaningar och under dem upptäcktes 95 bränder, medan antalet år 2021 var 891 och under dem upptäcktes 234 bränder.

Juli visade sig vara den brådaste månaden, då gjordes 154 flygspaningar och upptäcktes 33 bränder. I motsats till det som är normalt gjordes 74 flygningar ännu i augusti på grund av torkan.

Men mycket få bränder upptäcktes, bara sju stycken.


Flygspaning efter skogsbränder är övervakning som görs med flygplan för att upptäcka markbränder. Syftet med verksamheten är att upptäcka markbränder i tid och på så sätt förhindra att de sprider sig.

Till markbränder räknas bland andra skogsbränder, gräsbränder och bränder på torvproduktionsområden.

Inrikesministeriet beviljade 1,2 milj. euro i anslag för flygspaningsverksamhet för i år och av det har ungefär hälften använts.

Flygningar görs regelbundet på 22 rutter och efter riskbedömning under perioden april–september. Flygningarna görs vanligen av en lokal flygklubb eller ett flygbolag.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter